Aktuellt

Garmin – älskad, hatad och oförstådd

Jag fick en ny Garmin efter att den gamla dött krasch-i-asfalt-döden vid min cykelolycka. Modellen är 620 och möjligheterna är många. Jag roar mig med att ta reda på min stegfrekvens, mitt guppande i höjdled och hur lång kontakttid jag har i marken.

Jag får dessutom olika siffror på såväl träningseffekt och återhämtningstid. Och det är såklart roligt, men jag fattar inte. Jag fattar inte varför vissa pass får betyget 5 = överdriven träning, fast det inte ens är jobbiga och varför mina kräk-tvåhundringar bara är 3.8?  Vad baseras det på? Puls, tid? Jag må vara nördig men jag vill veta vad siffran kommer ifrån. Om det finns någon vetenskap bakom eller bara är hokus pokus.

På samma sätt som jag undrar vad beräknad återhämtningstid baseras på? Och vad “Återhämntingskontr BRA” betyder som visas i displayen efter första kilometern på varje pass.

Någon som vet?

Och när vi ändå snackar Garmin. Det må vara sprillans ny men den ger mig milda aggressionsutbrott. Den svävar i fara. Frågan är vad som händer först, att jag spolar ner den i toaletten, att jag äter upp den eller att jag bara kastar den ner för ett stup???

Why? Jo, för att den typ varannan gång vägrar att laddas. För att datorn allt som oftast inte kan hitta den när jag ska överföra till Funbeat. Små irritationsmoment på semestern alltså. Att springa tvåhundringar får ju inte upp pulsen hälften så högt som en strulande Garmin.

En vacker dag ska jag ta av mig klockan och springa på känsla. Men tills dess får den gärna fungera.

13 Kommentarer

  • Svara
    Johan
    24 juli, 2014 kl 14:27

    Dcrainmaker.com brukar ha grymma (och långa) genomgångar av garminn klockor. Kan verkligen rekommenderas. Sök bara på garmin 620 och dcrainmaker.

    Löser dock kanske inte laddningsproblemen… :/

    • Svara
      Anna
      25 juli, 2014 kl 06:09

      Tack för tipset! Jag ska gå in och kika, och hoppas få några aha-upplevelser!

  • Svara
    Lowa
    24 juli, 2014 kl 14:29

    Hej! Här kommer ett tips som du kanske vill lägga ut till dina läsare i Stockholmsområdet.
    Just nu tävlar Balance ut gratis träningskort. Mer info finns på deras Facebooksida (/Balancetraining). Som en spark i baken helt enkelt.

    Ha en fin dag!

  • Svara
    Andreas
    24 juli, 2014 kl 18:59

    ” Training Effect* measures the load applied to your body and displays the impact in relation to your current fitness level. It is an aid to help you train smarter, not harder. Training Effect is calculated based on user profile, heart rate, and the difficulty of an activity.” citat garmin

    De bästa av allt med 620 är glädjekalkylerna, klockan tror på mig i ur och skur. Den tycker att jag kan knäcka en mara på 3h fast de längsta jag sprungit är 33km på över 3 timmar. Hur går den matten ihop!? :D

    • Svara
      Anna
      25 juli, 2014 kl 06:12

      Haha, man kommer långt med positivt tänkande :)
      Jag har också läst citatet men förstår ändå inte om den tycker det är ”bättre” med kort och hårt eller långt och lugnt ur träningseffektsynpunkt. Såklart vet jag att det har träningseffekt båda två men på olika sätt. Men vilken effekt är det den mäter, v02-max? Och varför får jag i såfall ÖVERTRÄNING på långpassen och medelmåttigt på intervallpassen?

      • Svara
        Andreas
        25 juli, 2014 kl 08:53

        På intervallpassen har man ju vila mellan intervallerna, min uppfattning är det drar ner den totala ansträngningen eftersom man ”laddar om”. De pass som gett högst siffra för mig har varit när jag haft som mest ansträngning/hög puls över hela passet. Men men jumbo mumbojumbo Metrics. Brukar inte lägga vikt på de där. Recovery begriper jag inte heller. Kommer alltid upp ”Recovery check good” efter 10min oavsett.

  • Svara
    anneliten
    24 juli, 2014 kl 21:59

    Oj! Jag har önskat mig en sådan klocka. Men med mina pulsrestriktioner är det nog bäst att låta bli ;-)

    • Svara
      Anna
      25 juli, 2014 kl 06:13

      Fast den är jätterolig när den funkar :) I alla fall steglängd, markkontakt och höjd-guppandet. Det andra är också kul även om det känns lite som en gissningslek från garmins sida….

  • Svara
    Katten
    25 juli, 2014 kl 09:02

    Jag hade tidigare en Garmin-klocka, som jag var jättenöjd med – när den fungerade. Hade liknande problem som dig under de knappa två år som jag hade den. Dessutom kunde den helt plötsligt slockna och gick varken att starta eller ladda förrän den hade fått ”vila” ett par dagar. Klockan fick tyvärr sluta sina dagar i betonggolvet i garaget när jag för femtioelfte gången hade en ”död” klocka när jag skulle bege mig ut på ett cykelpass… Istället för en tom skärm fick jag då en svart skärm ;-) Nu har jag köpt en Polar som hittills har funkat utan problem :-)

  • Svara
    Richard (rundtramp.se)
    25 juli, 2014 kl 21:37

    Jag har också en 620, ja förutom min 910xt då. Jepp, jag är prylgalning! :)
    Se till att klockan har den senaste mjukvaran (firmware). Den får man in via det där Express-programmet.

    Jag synkar min mot Garmin Connect genom telefonen. Klockan och telefonen snackar Bluetooth. Sen överför telefonen passet automagiskt till Garmin Connect.

    Jag kör också Funbeat, men tankar inte in mina klockdata dit. Lägger istället en länk till passet i Garmin Connect i passets kommentarsfält, på Funbeat.

    Gillar verkligen att den hittar satelliterna så snabbt. Ja, förutsatt att klockan varit kopplad till telefon/dator inom en veckan. Den tankar visst ned en veckas ”satellitkalender”.

    Sen laddar jag den via en USB-laddare i vägguttaget, inte via datorn. Då får ju klockan bara ström, och joxar inte med att försöka snacka data.

    Som en negativ sak, så tycker jag menyerna är röriga. En del ligger under den där pokalen, en del under de tre strecken på sidan. Jaja, man lär sig, men det är inte intuitivt.

    Ja, det var mina 5 öre i ärendet!

  • Svara
    Kari - långlöpare och (snart) kanalsimmare
    26 juli, 2014 kl 09:56

    Du kan väl rapportera om du lyckas bli vän med den? Min Garmin 110 håller på att dra sin sista suck efter flera års trogen tjänst (inklusive en hel del misshandel) och jag kan inte bestämma mig för hur jag skall ersätta den. Just nu har jag tre olika klockor för olika sporter (poolsim, löpning och öppet vattensim) men jag tycker att 910x är både för stor och för dyr.

  • Svara
    Malin
    26 juli, 2014 kl 11:33

    Skulle du kunna skriva en mer utförlig resencion av klockan? Funderar på en ny klocka, polar v800 eller denna garmin..

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.