Jag är egentligen ingen glassmänniska. Jag är mer en sån där fett-och-salt-type-of-tjej. Men jag fick nys om ett veganskt recept på jordgubbsglass och blev sugen på att testa. Smeten är gjord på cashewnötter och allt med nötter är ju gott. Hur fel kan det bli liksom?
Ursprungsreceptet innehåller en balsamico-rippel som vi förvisso gjorde, men som kändes ganska överflödig. Glassen var liksom perfekt utan den. Receptet:
3,5 dl naturella cashewnötter
2,75 dl vatten
2,25 dl socker
5,25 dl färska jordgubbar
1 tsk vaniljpulver (inte vaniljsocker!)
1 msk citronjuice
0,5 tsk salt
Skölj och blötlägg cashewnötterna i övertäckt burk över natten.
Häll av vattnet från nötterna och mixa nötterna med nytt vatten i en mixer. Mixa på hög fart i tre minuter.
Tillsätt resten av ingredienserna och mixa i två minuter till.
Stoppa i glassmaskinen. För en sån har väl alla ståendes långt bak i skåpet? Aldrig använd sedan 1993…
(Har man ingen glassmaskin kan man tydligen ställa smeten i en övertäckt behållare i frysen och ta fram och röra om 2 ggr i timmen de första 2-3 timmarna.)
Vi gjorde en kanontrendig swirl i glass-skålen och serverade med färska jordgubbar. Men helt utan bloggrutin slank den ner innan jag hann fota. Därför får ni en bild på resterna. Direkt från en urtjusig plastburk och (i ett desperat försök) pimpad med några överblivna jordgubbar.
Vegansk glass it is. Gott som tusan!
6 Kommentarer
Ingmarie
5 juni, 2016 kl 21:36OMG! Bjuder på sån när (inte om) jag kommer och våldgästar? :-)
Anna
6 juni, 2016 kl 12:21Såklart! :)
S
6 juni, 2016 kl 07:23Gött! Du borde testa KÖLD i Malmö, de har massa vegansk glass – ofta i lite ovanliga kombinationer. Google it!
Anna
6 juni, 2016 kl 12:22Jag har hört talas om det! Alla pratar gott om det så jag måste verkligen testa. Receptet kommer faktiskt därifrån :)
Malin - Lite Längre
6 juni, 2016 kl 09:07Men åh, hur gott lät inte det där då?! Måste definitivt testas!
Anna
6 juni, 2016 kl 12:22Det var supergott! Du kommer inte bli besviken!