Aktuellt

Medisera – hälsokontroll stor

Inlägget är skrivet i betalt samarbete med Medisera.

mediseraJag fick erbjudandet att göra en hälsokontroll via Medisera. Faktum är att jag länge velat göra en hälsokontroll, eftersom jag inte har det via jobbet. Som en formkoll liksom. Mest nyfiken var jag på järnvärde, D-vitamin och vissa B-vitaminer då jag äter nästan uteslutande vegetariskt och inte äter några som helst kosttillskott. Dessutom lite nervöst nyfiken på mina blodfetter då jag överkonsumerar iKaffe som ju är lite snabbare sockerarter än optimalt….

Medisera har många olika tester och gemensamt för dem alla är att man enkelt bokar dem via deras hemsida. En remiss går till det provtagningsställe som man själv väljer, ur en lista med alternativ. För mig som bor i Skåne kan jag tycka det var snålt med bara ett provtagningsställe söder om Göteborg, och att jag behövde ta mig ända till Malmö för provtagning. Dessutom med begränsade öppettider, bara tisdag och onsdag förmiddag då man ju som oftast jobbar…  Bor man i mellansverige är valmöjligheterna fler, men för boende i norra Norrland är det Umeå som ligger mest norrut!

Anyway. När du har beställt ditt test kan du testa dig direkt (beroende på öppettider!). Det behövs alltså ingen framförhållning, vilket är utmärkt för den som likt mig är lite ivrig när man väl fått för sig att göra något!

Testet är ett snabbt blodprov och du ska ha ditt svar inom 2-6 arbetsdagar. Svaret kommer via sms/mail med länk till ”mina sidor” där du smidigt loggar in med Bank-id för att se din journal. Alla testade värden presenteras och normalvärden specas bredvid. Är du inom normalvärdena är dina siffor gröna, annars röda. Du kan enkelt se om du är ute och valsar lite…

Medisera

De värden som avviker lite mer kommenteras av läkare. Med info om det är något du behöver kolla upp mer eller på annat sätt åtgärda.

Jag blir nervös när mailet kommer som berättar att mina provsvar finns tillgängliga. Tänk om de upptäckt något jättekonstigt…

Vid en första anblick är allt rött. Får en klump i magen. Sen tittar jag lite närmare. Det finns rött men ofta är avvikelserna pyttesmå. Men mest är det faktiskt grönt. Det finns två punkter som läkaren bedömer viktigt att poängtera:

D-vitamin! Inte oväntat. Jag har ju inte sett solen på evigheter och de där D-vitamintabletterna jag köpt kommer jag aldrig ihåg. Han säger dock att solen är på väg och att jag bara behöver ta tillskott om jag känner mig trött. Men det gör jag ju inte. I alla fall inte före klockan 21…

Det andra är sköldkörtelhormon TSH som är lite högt och som bör kollas igen om 3-6 månader.

Under varje sak de testat får man också en liten förklaring vad det kan bero på om värdet är högt eller lågt. Dock finns ingen möjlighet att fråga någonting om det är något man undrar.

Summa summarum:
Det är enkelt att boka men lite dåligt utbud av provtagningsställen.
Snabbt svar. Jag fick svar inom 3 dagar.
Jag tycker det var kul att få lite info om hur det ligger till. I de fall det finns avvikelser hade jag uppskattat någon chat-funktion där man kunde ställa frågor till den läkare som gått igenom provsvaren.

I övrigt fick jag godkänt på järnvärden, blodfetter och kolesterol. Jag tror jag firar med en latte!

 

12 Kommentarer

 • Svara
  ingmarie Nilsson
  16 mars, 2021 kl 19:29

  Kom bara ihåg att D-vitamin är oerhört viktigt för ex skelettet, ditt immunförsvar och för att motverka många cancerformer. Jag hade inte väntat på solen… Man har också sett att många som blir allvarligt sjuka i C-19 har svår brist. Just saying…

  • Svara
   Anna
   17 mars, 2021 kl 15:20

   Jag vet. Jag har bara så svårt att få in rutinen…. Och säg inte att jag ska göra det när jag borstar tänderna för då står jag redan på ett ben, kopplar på maglås, sopar köksgolvet, stretchar höften och lagar middag :D

   • Svara
    ingmarie Nilsson
    17 mars, 2021 kl 22:42

    Men hallå! Du tar det med frukosten. Det är hur enkelt som helst!
    Alla de där proverna kan man förresten ta gratis på vårdcentralen.Detta kanske också är gratis?

    • Svara
     Anna
     18 mars, 2021 kl 15:07

     Haha, det är hur svårt som helst. Önskar att det var lika lätt att komma ihåg som gröten, för DEN glömmer jag inte.
     Nej Medisera är inte gratis, det kostar dryga tusenlappen för en stor hälsokontroll. Vårdcentralen är iofs inte heller gratis men billigare. Hittar ingen info om att man kan göra hälsokontroller där, utom såklart om man söker för något problem?

     • ingmarie Nilsson
      18 mars, 2021 kl 19:02

      Ställ burken vid havregrynen så kommer du i håg dem. Eller i skåpet där tallrikarna står. T o m A klarar det!

      Tusentals kronor? :-O Du kan gå till VC och be dem ta de där proverna. (Minus b-vitaminerna) Det behövs ingen ”hälsokontroll” för det. Sorry men det känns lite onödigt lägga pengarna på det. Lägg dem på en resa i stället! Eller nya skor!

     • Anna
      20 mars, 2021 kl 13:25

      Bra idé! Jag går genast och ställer dit den!

 • Svara
  Gert Persson
  17 mars, 2021 kl 11:16

  Jag tar D-vitamin.Jag tog järn när jag var blodgivare.
  Det har gått bra utan tillskott,utom D då,i flera år.

  • Svara
   Anna
   17 mars, 2021 kl 15:22

   Jag ska nog också börja! Måste bara komma ihåg!

   • Svara
    Gert Persson
    17 mars, 2021 kl 16:55

    Sätt D vitaminerna på bordet där du äter.Låt dem stå där alltid.Då glömmer du inte dem.

    • Svara
     Anna
     18 mars, 2021 kl 14:57

     Bra idé! Jag provar!

 • Svara
  Helena
  20 mars, 2021 kl 00:55

  Beroende på vad du fick för värde på TSH-provet så kan det vara läge att inte vänta 6 månader med att kolla upp det. Mvh/hon som ätit medicin mot hypothyroditis i tolv år.

  • Svara
   Anna
   20 mars, 2021 kl 13:30

   Jag tror att det var lite högt. Vad hade du för symtom?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.