Aktuellt

Piggelina provar: Polar Ignite

I SAMARBETE MED KLOCKMAGASINET

Jag har använt av Garmin som träningsklocka under många år. Ibland är vi best friends och ibland gnisslar det ordentligt. Därför tackade jag JA till erbjudandet att få testa Polar och deras träniningsklocka Ignite.  Den har nu suttit på armen dygnet runt i ett par veckor och här kommer min recension…

UTSEENDE:
Klockan är supersnygg.  Jag valde en med vitt armband för att det kändes fräscht, men den finns såklart i andra färger också, bl a svart och rosé. Den är nätt och känns inte för sportig för att använda till vardags. Displayen är alltid släckt om man inte trycker igång den, så man behöver inte flasha pulsen för kollegorna på måndagsmötet om man inte vill…

Foto: Kicki Uhlin

FUNKTIONER:

Klockan har bara en enda knapp. Och en touchskärm. Den är ganska självförklarande och du behöver nästan inte ens läsa manualen för att komma igång. Det är bara när du svurit över saknade funktioner (typ autopaus på cyklingen) som du kan ta en titt innan du fortsätter sura. För många saknade funktioner finns faktiskt där, om man bara hittar dem. Jag pratar av egen erfarenhet…

Det finns ett antal skärmar att swipa emellan. Den första visar din aktivitet för dagen. Via inställningar du gör när du börjar använda klockan kan du få veta hur stor del av dagens aktivitetsmål du uppnått. Och den säger till dig när det är dags att röra dig om du av en händelse landat i soffan lite för länge. Klickar du dig vidare i detta läge kan du se hur många steg du gått, aktiv tid och kaloriförbrukning.

Den andra skärmen visar aktuell puls. Klickar du på skärmen får du reda på dagens högsta puls, lägsta puls, samt lägsta puls vid sömn. Det sista är som upplagt för tävling med övriga familjen, och än så länge leder jag med 10 slag färre/minut än den goda tvåan…

Tredje skärmen visar hur länge sedan det var du tränade, och klickar du dig vidare får du se dina senaste träningspass. Du ser tiden, pulsen, kartan (om det är pass där gps:en varit med), pulszoner och kaloriförbrukning. Din träning registreras genom ett enkelt knapptryck. Du väljer vilken typ av träning du ska göra och ett par träningsformer finns förinställda. Vill du skräddarsy ytterligare går du in via tillhörande app och fyller på med träningsformerna du brukar syssla med. Så behöver inte alla pass gå under ”gruppträning” utan faktiskt specas som Body Pump, cirkelträning eller vad det kan vara du pysslar med.

Fjärde skärmen visar sömnen. Hur länge du sovit, hur många och långa avbrott samt hur djupt. Den samlar ihop alla fakta till en siffra som kan jämföras mellan dagarna. Du får även ett kvitto på din återhämtning baserat på puls, andetag och hjärtfrekvensvariation.

Och sist men inte minst. Den femte skärmen. Som är ett resultat av de föregående. Den ger dig förslag på aktivitet baserat på vad och hur mycket du tränat, samt hur din återhämtning varit under natten. Du kan få färdiga program illustrerade med den en liten gubbe som gör övningar. Ganska sött faktiskt.

polar ignite

PRIS:
Rek pris 2499 kr

MINA SYNPUNKTER:
Jag har alltid tyckt det där med sömninfo är onödigt. Jag märker ju om jag är vaken på natten och känner ju rätt väl om jag är trött eller inte. Ändå kan jag inte låta bli att tycka det är rätt kul. Att kunna få svart på vitt hur mycket av min sömn som varit djup, lätt, eller REM-sömn.  I början blev jag lite stressad när jag vaknade på natten för att klockan skulle ge mig sämre sömnbetyg, men det släppte efter någon vecka… Dock ser jag inte riktigt sambanden med vad som ger mig fint betyg på återhämningen eller inte. Ibland får jag dåliga poäng fast jag sovit både gott och länge. Lite kul att få anpassade träningsförslag utifrån sömnresultatet men helt ärligt har jag nog följt min känsla i kroppen mer än klockan under de veckor jag provat.

Jag tycker det har varit kul att se hur pulsen varit vid olika träningspass eftersom jag aldrig använder pulsbältet till min Garmin. Att ha mätningen i klockan gör ju att jag får det automatiskt när klockan är på, till skillnad från ett obekvämt pulsbälte som man ska komma ihåg var man la.

För utomhusaktiviteterna cykling och löpning tycker jag GPS:en har funkat klockrent. Den hittar snabbt satelliter och mäter bra.

Jag ska erkänna att jag inte helt grottat mig ner i alla funktioner som finns, bland annat andningsövningarna och möjligheten till att ladda ner egna träningsupplägg, men jag ser framemot att utforska detta ytterligare.

Jag tycker klockan är superkul som en lättillgänglig PT på armen. Eftersom mina fingrar inte är superkompatibla med touchskärmar hade jag kanske valt en annan modell med fler knappar och lite fler möjligheter till att programmera egna pass. Men som ”finklocka” för enklare träning och vardagsaktiviteter är den lysande. Batteritiden är dessutom grym och den behöver väldigt sällan laddas!

Gå in på Klockmagasinet om du vill veta mer om klockan. Med rabattkoden ANNA50 har du 50 kronor rabatt på alla Polarklockor t om den 31/12.

 

3+

8 Kommentarer

 • Svara
  Leif Andersson
  12 oktober, 2020 kl 16:10

  Jag har en Polar Grit X men misstänker att sömnanalysen är lika som på Ignite. Och efter att ha utvärderat sömnanalysen en dryg vecka gav jag upp. Den stämmer inte med min känsla och jag är säker på att den ger en felaktig analys. Så numera tittar jag aldrig på just den delen. Jag använder pekskärmen lite men mest knapparna. Och Grit X har 5st knappar!

  0
  • Svara
   Anna
   15 oktober, 2020 kl 06:26

   Ahh, 5 knappar det låter super! Det hade passat mig som inte har touch-kompatibla fingrar. Jag kan ju inte ens sätta på spisen med mina!

   0
 • Svara
  H
  14 oktober, 2020 kl 14:12

  Åh, min man var jätte Polarfan tills han köpte ny dyr klocka och GPSen var kass! Och servicen ännu sämre! Sen dess har vi bytt ut allt till Garmin och varnar alla vi känner för Polar 🤷‍♀️

  0
  • Svara
   Anna
   15 oktober, 2020 kl 06:30

   Vet inget om Polars service, men Garmins är grym det håller jag med om. Dock mäter deras klockor också extremt olika. När vi springer tillsammans Fredrik och jag med varsin garmin kan han ha sprungit en kilometer längre när vi kommer hem…. Speciellt om vi stannar och står stilla, då springer hans klocka jättelångt :D Det lustiga är hans DYRA modell mäter sämre än dotterns enklaste enkla. Båda garmin.

   0
 • Svara
  Helena
  14 oktober, 2020 kl 16:55

  Hmmm in Garmin som är minst fyra år gammal har inbyggd pulsmätning. Pulsband hade jag senast på klockan innan och det var länge sen (och användes väldigt sällan för 1. obekvämt och 2. vem kommer ihåg det). Kanske dags att prova en nyare Garmin ;) Min har dessutom 5 knappar men ingen touch screen. Känns som att det kanske är lättare att trycka på knappar medan man springer än att försöka pricka rätt på skärmen, men jag har ju inte provat så vet inte säkert.
  Blir du inte irriterad på att inte se tiden utan att trycka på knappen? Vet inte hur många gånger per dag jag kollar tiden och ofta även när händerna är upptagna. Pulsen mäts hela tiden men syns inte på huvudskärmen, åtminstone inte i det upplägg jag har där bara tid, datum, batterimängd och alarm syns. Vet att man kan välja att ha mer info synligt hela tiden men det räcker gott för mig.

  Kul med nytt ändå :D

  0
  • Svara
   Anna
   15 oktober, 2020 kl 06:34

   Min är från 2014. Men tränar aldrig med puls så jag har inte brytt mig om att byta. Jag är ju snål som bekant…
   Hade jag valt själv hade jag tagit en med fler knappar just för att mina fingrar har lite svårt för touch. Inte bara på den här klockan utan även spisar, touch skärmar etc.
   Behöver inte se tiden till vardags, då funkar det utmärkt attt rycka igång den. När jag springer hade det varit bra, och jag har sett på youtube att det går att ställa in den så att den inte släcks. Har dock inte testat. Men det ska gå.

   0
 • Svara
  Hanna
  25 oktober, 2020 kl 10:06

  Jag klurar lite på en sån klocka. Går det att programmera egna löppass? Alltså typ intervallpass. Jag är egentligen ingen löpare så det behöver inte vara superavancerat.

  0
  • Svara
   Anna
   28 oktober, 2020 kl 06:13

   Jag har faktiskt inte hunnit prova ännu eftersom min löpning är lite sporadisk och ostrukturerad för tillfället. Men när jag läser manualen tolkar jag det som att det ska gå att programmera enklare intervaller baserat på tid eller distans. Jag tänker typ 10 x 400 meter eller 10 x 2 minuter, där intervallerna ser likadana ut. Oklart om man kan göra mer avancerade grejer, men det kanske räcker om du inte springer så mycket? Bifogar länken så kan du se om du tolkar det likadant :D

   https://support.polar.com/e_manuals/ignite/polar-ignite-user-manual-svenska/content/during-training.htm

   0

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.