Aktuellt

Corona och steget tillbaka

Vi har fått skärpta restriktioner i Skåne och plötsligt känns livet som mars igen. Jag är åter i mjukisbyxorna på hemmakontoret och förväntas att inte nöjesshoppa, gå på gym och umgås med andra än de jag bor med.  Och jag borde undvika restaurang och kaffebar…

Vissa saker är enklare än andra. De fullspäckade köpcentrumen har avskräckt mig läng så de låter jag gärna vara. Och tågen slipper jag nu när jag jobbar hemma.

Vad gäller träningen är det big time förvirring i mitt huvud. Vad är moraliskt rätt och fel`?

Runacademys träningar fortsätter och vi var en decimerad skala som möttes upp i stadsparken igår. Grupperna var pyttesmå och jag var aldrig närmare någon än 2-3 meter. Jag träffade förvisso fler och andra än den egna familjen, men det kändes ok.

Man ska inte gå på gym men gymmen håller öppet. En ekvation som liksom knarrar lite. Om ingen går på gym borde det inte vara lönt att ha öppet. Så uppenbarligen tullas det på rekommendationerna. Och nu när gymmet är öppet har jag tre pass i veckan att förhålla mig till.  I våras drog jag gränsen vid egna pass. Höll dem enligt plan men tränade inte för andra. Det var den årstiden då cykling funkade nästan alla dagar. Nu regnar det mest hela tiden. Och ärligt, träning framför teven var aldrig riktigt min grej. Det kommer bli tufft att hitta träningsmöjligheter men jag har gett mig attan på att det ska gå!

Och kaffebaren. Rent koffeinmässigt klarar jag mig, vi har ju egen maskin här hemma. Men jag älskar ju att hänga där. Och vill stötta dem som nu kommer se sina intäkter sjunka igen. Jag kommer att undvika fredagseftermiddagskaffet men en morgoncappuccino när lokalen är nästintill tom kan väl inte skada…

Jag överväger alltså att springa i park med andra, vistas sporadiskt på gymmet och dricka morgonkaffe på kaffebar. Medan jag tycker folk är puckade som inte fattar att de ska hålla sig hemma.

Blir förbryllad över min egen inkonsekvens.

Hur tänker du?

 

14+

11 Kommentarer

 • Svara
  Löparlisa
  29 oktober, 2020 kl 18:37

  Jag har liksom aldrig riktigt slutat leva i covidvärlden. När jag bara tänker tanken att hamna där vi var igen, med den överfulla IVAavdelningen, de evighetslånga passen och alla förtvivlade anhöriga, alla de vi inte kunde rädda, då vill jag bara gömma mig under en soffa och säga nejnejnej.
  Jag har tjatat på folk som trängs i fikarummet, varit på totalt tre restaurangbesök sen i mars och nöjesshopping är inte min grej. Går hem igen från gymmet om det är för mkt folk.

  Det är nu vi verkligen måste hålla ut. Annars är vi ganska många som inte får vara lediga till jul heller.

  4+
  • Svara
   Anna
   29 oktober, 2020 kl 19:42

   Jag hoppas verkligen folk tar saker på allvar nu. Jag backar alltid om det känns trångt och förstår inte hur folk kan stå och trängas vid tomaterna på affären. Eller ställa sig framför en i kön för att man håller avstånd och det råkar finnas en lucka där! Jag står och trycker i en gång och väntar på tillfälle att snabbt smyga fram och plocka åt mig vad jag ska ha. Jag övervägde gymmet ikväll men blev hemma. Det kändes fel i moraltarmen att gå dit när jag inte behövde. Önskar verkligen alla inom vården en ledig jul!

   0
 • Svara
  Ingmarie
  29 oktober, 2020 kl 22:36

  Jag funderar på om det ens hjälper. Det har ju inte varit särskilt effektivt i de länder som haft lockdown, munskydd och böter. I längden är detta ohållbart och konsekvenserna är redan enorma. Arbetslöshet, uppskjutna operationer, ensamhet, fattigdom, misshandel, missbruk, självmord, våldtäkter, ökad mängd flyktingar, missade diagnoser och gamla som inte får besök.
  De allra flesta blir inte ens särskilt sjuka av covid.

  Ledigt i jul och nyår får jag ändå inte… Vården innebär 24-7-365 oavsett. Vi jobbar häcken av oss för att beta av vårdskulden och nu lär den bli ännu värre. 100 000 tals människor får snällt vänta på att få hjälp. man kan ju fundera på om det är rätt…

  4+
  • Svara
   Anna
   31 oktober, 2020 kl 13:30

   Svårt att veta vad som är rätt. Men när man hör om folk som går till jobbet med bekräftad smitta vet man i alla fall vad som är fel…. :(

   0
  • Svara
   Hannas krypin
   31 oktober, 2020 kl 15:56

   Du skriver det jag tänker! Hur mastiga kommer inte konsekvenserna bli? Jag följer dock rekommendationerna i den mån det känns ok samvetsmässigt. Jag kan fortfarande ha min pilates med avstånd fast det är inomhus. Det är en sådan liten grupp. Vad gäller fotbollen behöver jag inte ens fundera, allt är inställt. På jobbet arbetar jag med munskydd i det patientnära arbetet. Känns helt okej.

   0
 • Svara
  Josefine Bonde
  30 oktober, 2020 kl 08:28

  Jag springer ute med en löpgrupp, vi är 6-10 personer och håller flera meters avstånd. Gymet låter jag vila nu. Jag försöker träna hemma, har lite hantlar, en motionscykel och en pilatesboll, kör lite egna övningar så gott det går. Restaurang går jag inte på, men beställer take away från mina favorithak för att gynna dem. Samma gäller kaffe. Går in o köper min kopp om det inte är trångt, och dricker den ute eller på väg hem. Sitter inte kvar i lokalen. På så sätt får jag mitt kaffe, gynnar haket men stannar inte kvar o riskerar smitta. När det gäller shopping så försöker vi sammanställa och bara handla 1-2 ggr i veckan på willys, försöker handla på kvällstid när det är mindre folk. Vanliga affärer har jag undvikit sen i våras. Det mesta går att beställa online. Och det får en också att tänka efter om man verkligen behöver handla. Vi träffar inte folk mer än de allra närmaste. Barnen är på dagis det är väl vår största oro men de säger att dagis inte är stor smittkälla så vi håller tummarna för det. Vi båda jobbar hemma i källarn. MIna springpass är mina andningshål. Frisk luft och natur!

  2+
  • Svara
   Anna
   31 oktober, 2020 kl 13:31

   Löpning är ju underbart corona-safe! Tur att man får något andningshål där man slipper oroa sig för att någon kommer för nära! Naturen är stor och har plats för oss alla!

   0
 • Svara
  pernillabredolt
  30 oktober, 2020 kl 22:33

  Lever i Coronavärlden i UK nu. Gymmen är öppna, både hotellets (som är ett vanligt gym även för betalande), poolen osv. Vi är på kontoret men ute i hangaren måste man ha mask på. Lever i princip som vanligt minus masken inomhus när man delar yta med de man inte ”bor” med, räknar min kollega som att vi bor tillsammans då vi umgås från kl 7 på morgonen till 21 på kvällen 7 dagar i veckan. Går ut och käkar varje dag pga på jobbresa och måste ju äta något, svårt att få bord här på restauranger öht i en stad där det bor nästan 500 000 personer.

  0
  • Svara
   Anna
   31 oktober, 2020 kl 13:34

   Intressant med update från världen utanför! Känns nästan lite mindre restriktioner än här….

   0
 • Svara
  H
  31 oktober, 2020 kl 12:35

  Det är en märklig tid. Bor i södra Tyskland och även om vi får hårdare restriktioner from imorgon så känns det som att man vant sig lite. Vi träffar bara vänner ute, bär munskydd i affärer och de dagarna vi måste in på kontoret. Undviker att åka kollektivt och är glada över att förskolan är öppen.
  Hoppas vaccinet kommer snart! Saknar att krama vänner och längtar efter familjen Och vännerna i Sverige samt mina svärföräldrar som tillhör riskgrupp.

  0
  • Svara
   Anna
   31 oktober, 2020 kl 13:40

   9 månaders sedan jag träffade mina föräldrar nu. Supertrist!

   0

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.