Aktuellt

Don’t be a solskenslöpare!

Jag är en solskenscyklist. När den första höststormen kommer packar jag in cykeln och låter den samla damm bland gammalt bråte i garaget. Det känns ok. Men löpning alltså, den kräver inga uppehåll. Tvärtom blir det dubbelt så jobbigt till våren om man liksom satt den på paus. Löpning i höststorm kan faktiskt vara helt underbart. Med rätt kläder!

Inlägget skrivet i samarbete med Addnature.

Jag får ofta frågan om jag springer på vintern och jag ser nog alltid lika frågande ut. Varför skulle jag inte? Det finns dock två grejer som man behöver planera lite för, det är mörkret (för den som inte är bekväm att springa själv) och vädret. Här kommer mina bästa tips:

MÖRKRET
Vi är snart där. Det är mörkt när du kliver upp och mörkt när du kommer hem från jobbet. Att undvika mörkret är snudd på omöjligt men det går.  Har du ett flexibelt arbete är lunchen räddningen. Att jobba igen tiden på kvällen är lättare än att ge sig ut och springa. Arbetsplatsen är sällan lika skrämmande för den mörkrädde som parken mitt i stan…

Ta sällskap. Alla de där buskarna som förvandlas till mördare och galna vildsvin när man är ensam, gör sällan det när man är två. Ta med dig en polare som livvakt. Ett barn på cykel har samma effekt…

Är du inte rädd för mörkret men tycker det är jobbigt att vara förpassad till upplysta cykelvägar, är pannlampan räddningen. Med ljus på huvudet kan du springa överallt. Det är dessutom en häftig känsla att befinna sig i en ljusbubbla mitt i mörkret. Meditation på något vis! Pannlampor finns i alla styrkor, här hemma har vi orienteringslampor, då lyser man upp hela vägen till månen. För den som behöver det!

VÄDRET
Sverige är bra på mycket men tamejtusan inte världsmästare i väder. För att inte bli sittande under filten behöver du rätt kläder. Du behöver kläder för vind, regn och kyla, och enklast är att bygga sin outfit enligt lager-på-lager. Då kan du också bylsa av dig om du råkat få på dig för mycket, det kanske vanligaste nybörjarfelet!

Jag är extremt frusen så du bör inte ta hänsyn till temperaturerna. Men kanske ordningen kan hjälpa dig.

Varmare än 15 grader har jag shorts och kortärmat. Sen börjar min påklädnadsstege.

Jag börjar med att byta den kortärmade till en tunn långärmad. Gärna med vida ärmar som kan dras upp om jag blir varm, och därmed förvandlas till kortärmad…
I nästa steg åker trekvartstightsen på…

När det börjar blåsa och regna är en lätt vindjacka mitt hetaste tips. Är det i övrigt hyfsat varmt räcker det med en t-shirt under, annars är en tight underställströja mitt mest använda komplement till jackan.
Under hösten har jag ett supertunt underställ som jag sedan byter till ett tjock-underställ när det börjar likna vinter. Det är också då jag förlänger längden på tightsen…
När det gäller underställ är Craft mina absoluta favoriter. De är tillräckligt långa och sitter tight. Jag vill liksom inte ha in någon kall luft i någon glipa.

Många använder ull-underställ. Ull börjar aldrig lukta illa och kläderna kan uppenbarligen användas minst 26 ggr innan tvätt, men jag upplever att det blir blött. Så för löpning kör jag syntet. När jag vandrar däremot är ull bästa bästa.

Det finns många snygga långärmade springtröjor, med olika mängd fodring och vindskydd. De varmare varianterna kan ersätta underställ + jacka, eller användas som mellanlager däremellan om det är riktigt kallt.

Fodrade vinterjackor passar också bra på ett tunt (eller tjockt underställ) när kylan kryper på.  Och vintertights. Ett måste om du är frusen. Med eller utan vindskydd. Kör oftast utan då jag tycker vindskyddet liksom bromsar steget.

Och sist men inte minst. När vädret är som värst. Vi snackar ösregn, snålblåst och plus två. Det skånskaste av alla väder. DÅ (och nästan endast då) använder jag en helt regntät jacka. I övrigt funkar en vattenavvisande vindjacka alldeles utmärkt. Så får man svetten utvädrad på ett mer effektivt sätt.

Mina bästa tips från coachen. Ha en fantastisk springhöst!

0

4 Kommentarer

 • Svara
  M Afzelius
  17 september, 2019 kl 22:15

  Tack för tips! Jag kompletterar med favoriten korta fleecetights (typ hotpants) eftersom rumpan annars lätt blir kall (enl sjukgymnasten aktiverar jag dåligt..😱). De åker på före vintertightsen! Craft o Houdini har bra… kram M

  0
  • Svara
   Anna
   24 september, 2019 kl 17:52

   Ahhh, smart där! Jag fryser alltid om rumpan. Tack för tips!

   0
 • Svara
  ingmarie Nilsson
  19 september, 2019 kl 19:03

  Springa kan man typ alltid. Utom i extrem halka och om vinden är för jäklig så det finns risk för att få en gren/ett tak/ en bil i skallen. Men ull avstår jag efter att ha sett hur det (oftast) går till…

  0
  • Svara
   Anna
   24 september, 2019 kl 17:53

   Ahhh. Finns det inga som gör ”snäll-ull”? Eller det är alltid djurovänligt?

   0

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.