Aktuellt

Fredagkväll med Fredrik Zillén

Döttrarna går på varsin fest medan föräldrarna går på löpteknikföreläsning. Definitionen på den optimala fredagsunderhållningen varierar!

Det är i Södra Sandby det händer, och bästa Upside Down-Hanna har bjudit ner Fredrik Zillén för att hålla föreläsning, kurs och löpteknikanalyser. Hela helgen är han bokad men vi har bara plats på själva föreläsningen. Det andra har jag ju gjort så många gånger…

Så äntrar mannen rummet. Han är inte bara grymt kunnig utan också väldigt rolig. Bland alla stegfrekvenser och fotisättningar får vi oss värsta stå-upp-föreställningen, och nu börjar det likna fredagkväll som andra definierar det!

Jag har följt Fredrik ett tag så jag tappar inte hakan av vad han säger. Det mesta är känt, och inget är direkt omvälvande för mig som ändå försöker hålla mig uppdaterad. Utom ämnet armar och axlar, där ska jag få lite mer spännande kött på benen.

Fredrik är pedagogisk som få och jag imponeras av hans sätt att förmedla informationen på ett begripligt sätt. Hur han kan konsten att säga att allt ”beror på” utan att det låter flummigt!  Men nu vill ni veta vad vi vi kom fram till. Here goes:

Optimala  stegfrekvensen. Det beror på.
Man kan springa fort med många eller färre steg. Det finns gaseller och det finns glidare. Glidare studsar mindre men får mindre returenergi. Jag glider men drömmer om att bli en gasell…

Fotisättning. Vad räknas ens? När foten landar, första belastning eller maxbelastning? För de flesta är första kontakten med hälen, även proffsen. De sätter dock inte belastningen där. Själv landar jag inte ens där och tänker att jag ska fortsätta jobba min väg ner. För att spänna bågar och fjädrar!

Höften och foten. Att landa med höften ovanför foten är samma instruktion som att landa med foten under höften. Men ger olika resultat av den som tar emot den. Smart tänkt!

Man ”ska” luta framåt när man springer men varför gör inte snabbisarna det…? Kan man luta på olika sätt? Kan man till och med luta bakåt? Tydligen…

Armar och axlar. Här är min svaga punkt, det vet jag sedan tidigare analyser. Jag är spänd och pendlar inte hem några explosionsartade fördelar till min löpning. Det här är punkten som ofta kommer lite i skymundan, men den punkt som Fredrik nästan ägnar mest tid. Ska vi ha 90 grader i armbågsled och pendla rakt fram i färdriktningen? Nepp.  Tight vinkel och armen nära kroppen is da shit.

Jag rotar fram bilder i arkiven och försöker se hur mina armar går. Här är den punkt jag ska börja fila på när höften är hel. Så kul att ha en plan. En plan mot att bli en gasell. Om jag inte är för gammal i mina muskelfibrer….

Bild från en tidigare analys jag gjort. Armen alltså…..

Har ni möjlighet att lyssna på Fredrik så rekommenderar jag det varmt. Och ta en analys när ni ändå är igång. Det ska jag med. Man kan liksom inte göra för många!

 

 

4 Kommentarer

  • Svara
    Ingmarie
    11 maj, 2019 kl 23:52

    Han är onekligen både rolig och kunnig på löpteknik men tyvärr tappade jag förtroende för honom när han spred lögner. Trist…

    • Svara
      Fredrik Zillén
      13 maj, 2019 kl 10:48

      Hej Ingmarie. Hoppas du kan berätta mer exakt vad du menar med att jag ”sprider lögner”. Vill väldigt gärna veta vad jag sagt om löpteknik som du anser är fel så jag kan kolla upp det och i så fall omedelbart ta tillbaka det jag sagt och aldrig mer påstå detta om det visar sig att du har rätt och jag har fel. Jag kan självklart ha fel och då är det jättebra att du gör mig uppmärksam på detta. Tycker så klart själv jag har på fötterna när det gäller vad jag säger. Jag står ju inte och hittar på utan bygger det jag säger på bland annat utbildningar, år som friidrottstränare och de över tio år då jag specialiserat mig på löpteknik och analyserat många tusentals filmer på löpsteg ruta för ruta samt närmare 5000 tester jag gjort med mina 3D-kameror som exakt på tiondels millimetern mäter rörelser, löpekonomi, ledbelastningar, mm. Och det på allt från nybörjare till medlemmar i landslaget i löpning och triathlon. Trots det kan jag som sagt ändå ha fel och du har givetvis all rätt att vara kritisk. Känner mig dock lite påhoppad i och med ditt uttryck ”spred lögner”. Det är ett uttryck som i regel används för medvetet ljugande för att mot bättre vetande sprida felaktigheter. Låter därför som om du slår fast att jag står och medvetet ljuger för att slå i folk ett flertal felaktigheter om biomekaniken i ett löpsteg. Är det så du menar?

  • Svara
    A-mamman
    12 maj, 2019 kl 08:57

    Intressant! Jag följer ett konto på IG som handlar om tekniken att lyfta foten ganska högt och snabbt bakom sig, hälen mot rumpan, och hon visar både bilder och filmer på rätt och fel (bl.a. i sand, då hennes teknik knappt ger något skvätt). Mitt problem är att det verkar jobbigare att springa så! Jag håller ju hellre en försiktig och energisnål stil som jag tänker mig en ultralöpare. Även om jag sällan springer mer än en mil, haha! Jag menar, hur många springer på riktigt med energi och höga knän som de gör på bilder i sina flöden på sociala medier??

    • Svara
      Fredrik Zillén
      13 maj, 2019 kl 11:07

      Även om det finns individuella skillnader kan man säga att storleken på rörelserna i ett löpsteg, i det här fallet hur högt hälen går mot rumpan, varierar med farten du håller. Ju högre fart desto större rörelser. Det betyder att en motionär inte alls behöver ha hälen vid rumpan bara för att elitlöparna har det. Inte ens elitlöparna har det när de springer långsamt. Trots det är faktiskt inte ett minimerande av rörelser alltid att föredra. En del löpare springer och bromsar sina rörelser, vilket också kostar energi, samtidigt som de då får svårt att använda kroppens inbyggda elasticitet som funkar som gummiband man kan få hjälp av i löpningen. Men även detta är fartberoende. Ju snabbare du springer desto viktigare är det med ”gummibandseffekten”. Att inte skvätta sand tycker jag verkar vara ett konstigt ”bevis” för att man är energieffektiv. Tänker att bästa sättet för att skvätta så lite som möjligt är att mest studsa upp och ner utan att det blir så mycket driv framåt. Gissningsvis är det ett sätt att träna in kort kontakttid, vilket är ett sätt att förbättra den nämnda gummibandseffekten. Tycker inte du ska avfölja det där kontot. Men se till att följa många olika IG-konton som säger olika saker (vilket du säkert redan gör) och sedan prova själv och välj/välja bort det du gillar/ogillar. Ingen idé att försöka forcera fram sånt som bara känns jobbigt. Det blir sällan bra.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.