Aktuellt

Långpassmatematik

Att springa långpass är en enda lång matematiklektion. Jag vet att vi långpassnördar brukar hävda att vi rensar hjärnan och löser världsproblem, men helt ärligt, gör ni något annat än att räkna?

Det börjar redan vid 2.5 km när 10% är avverkade. Lätt matematik som uppvärmning.

Sen försöker jag dela upp rundan i logiska delmål. Och gissar distanserna på sträckorna och räknar procent av totalen. I den bästa av världar är alla sträckor lika långa, och har en logisk ändpunkt i form av en sväng. Lycka är fyra sträckor som vardera mäter 25% av rundan. Fast så blir det ju aldrig.

Jag räknar tredjedelar och åttondelar. Procent av mittensträckan och antal svängar per kilometer. Jag räknar antal personer på en raksträcka och för statistik över andel kvinnor och män. Jag räknar antal uppförsbackar och kan ägna ett par minuter att diskutera med mig själv om en backe som flackar av lite på mitten räknas som en eller två backar.

Är jag riktigt wild and crazy går jag loss på miles (ofta då klockan råkat ställa sig på fel enhet).  Jag räknar antal steg från bensinmacken till huset. Fast bara på höger, annars blir det overload i kontoret.

Visst jag löser ett par världsproblem också. Rensar hjärnan. Fast mest räknar jag. Och tänker på semlor. Räknar hur många semlor jag ”får” äta enligt alla vikthysteriska artiklar. 45 minuter jogg för en semla. Herrejisses, jag är ute i 2 timmar och 19 minuter. Nu snackar vi!

9 Kommentarer

 • Svara
  Mia
  13 februari, 2018 kl 08:29

  Alltså de få gånger jag springer långpass räknar jag mest ner… Men det är väl också matematik antar jag! :D Just nu tänker jag dock mest på hur smal jag kommer att bli efterosm jag inte äter semlor.

  • Svara
   Anna
   13 februari, 2018 kl 18:24

   Det är den bästa matematiken! Och det är skönt att det går fortare och fortare på slutet. Från hälften, till tredjedelar, fjärdedelar och åttondelar och sen är man fasen hemma :)

 • Svara
  A-mamman
  13 februari, 2018 kl 09:26

  Nu försöker jag ju aldrig räkna så jag kan inte skylla på att det är dålig matte som gör att jag aldrig sprungit längre än 12 km. Men alltså, jag skulle bli helt störd om jag försökte mig på sådana där övningar när jag sprang!

  • Svara
   Anna
   13 februari, 2018 kl 18:25

   Du kan köra plustabellen. 12 km plus 9 och snart är du på halvmara :)

 • Svara
  Märta Johansson
  13 februari, 2018 kl 12:49

  Jag tänker mest på allt jag ska äta när jag kommer fram :-P

  • Svara
   Anna
   13 februari, 2018 kl 18:25

   Att räkna semlor är också fin matematik :)

 • Svara
  sandra
  13 februari, 2018 kl 16:55

  Haha Kunde vara mig du beskrev. Men jag räknar inte bara ut om löpning. Alla möjliga siffror far runt hej vilt i min avkopplad långdistans hjärna 😉. Kan räkna ut hur länge vi har kvar huslån om vi höjer amortering med x% osv i oändlighet.

  • Svara
   Anna
   13 februari, 2018 kl 18:26

   All matte är kul matte! Jag kanske ska ge mig på att räkna ut om jag någonsin hinner betala tillbaka till CSN :)

 • Svara
  Ingmarie
  15 februari, 2018 kl 14:23

  Jag vet att jag försökt mig på att räkna miles splits men det brukar skita sig redan vid den första…Jag tänker mer på ord tror jag. Texter, meningar, citat osv. Ofta på engelska. Intressant…Kommer ofta på skitsmarta grejer men jag verkar tappa allt på vägen för väl hemma är det helt borta. Ännu mer intressant…

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.