Aktuellt

Det där med fart och fusk…

Jag smygkikar på ett maratonprogram för att få inspo till mina pass. För att inte fastna i det sås-träsk som jag just nu befinner mig djupt nergeggad i. Dagens ordination: 8 km i maratonfart.

Mina två senaste maraton (undantaget det med en ultravasa i benen) har gått i 4:54-fart. Med tanke på ovan beskrivna såsträsk tänker jag ge mig själv lite extrasekunder och hoppas på en fart kring 5:00.

Ligger och harvar där någonstans när 1 km återstår av passet. Jag befinner mig då i botten av en lång och ganska brant backe.

Siffernörden tänker att jag bör ta en annan väg. Svänger jag vänster har jag raksträcka hela kilometern. Det kommer vara bra för den där kilometertiden.

Förnuftet tycker att Siffernörden är korkad. Farten är ju bara en siffra. Det är ju ansträngningen som är intressant. Det spelar ju ingen roll om tiden blir långsammare om orsaken är motvind eller uppförsbacke. Jag har ju jobbat lika hårt.

Siffernörden och Förnuftet håller en inre batalj innan Förnuftet slutligen går segrande ur striden. Tänker att lite backträning inte har skadat någon och lyckas, trots backen, landa någonstans mellan fornstor maratonfart och den jag hade tänkt mig. Både Siffernörden och Förnuftet sitter därmed nöjda och pillar naveln, och allting är frid och fröjd.

Men helt ärligt folks, har ni någon gång valt en enklare väg för att få en snyggare siffra? Undvikit motvind eller backar? Jag har…  fast inte idag!

0

14 Kommentarer

 • Svara
  Susanne
  11 januari, 2018 kl 15:33

  :) Absolut, visst har jag det! Hahaha, men försöker verkligen jobba med att Förnuftet ska vinna över Siffernörden. Fokusera på det som är viktigt liksom… Blir jag snabbare på maran av att klockan ger en snygg pace-tid eller blir jag snabbare av att få lite extra motstånd med motvind eller uppförsbacke etc… Svaret är ganska självklart :)

  0
  • Svara
   Anna
   14 januari, 2018 kl 07:25

   För förnuftet är svaret självklart! För siffernörden däremot… Och idag kommer jag på mig med att planera långpasset så att INTE fartökningen ska bli i 10 m/s motvind. Fast hur jag än vrider på rundan så blir den det…. :)

   0
 • Svara
  A-mamman
  11 januari, 2018 kl 19:10

  Det gör jag jämt! Eller alltså, om jag alls mäter på en invand runda, för att kolla tiden, så vet jag ju om ev backar, men när jag springer långt (för mig 10-12 km) och vill se exakta metersiffror innan jag stannar, då kan det bli några extra rundor och krokar nära målet. Snacka om att jag inte väljer några uppförsbackar i det läget!

  0
  • Svara
   Anna
   14 januari, 2018 kl 07:26

   Haha, nej det ser ju finare ut med lägre siffror. Jag sprang en halvmara i 15 m/s medvind en gång. Det blev jättefina siffror och super-pers. Fast jag räknar inte riktigt det resultatet faktiskt…. Lite skam har ju till och med jag i kroppen :)

   0
 • Svara
  Mia
  12 januari, 2018 kl 05:16

  Springer nästan alltid mina intervaller (eller sprang?) på platt raksträcka… Mindre jobbigt och bättre tid… 😁

  0
  • Svara
   Anna
   14 januari, 2018 kl 07:27

   Det där med mindre jobbigt är också viktigt. Långpasset jag har planerat idag har sina fartökningar i 10 m/s motvind. Hur tänkte jag nu????

   0
 • Svara
  Staffan
  12 januari, 2018 kl 10:40

  Oh yes, guilty as charged :-) lika korkat som sant. Fast ungefär lika ofta gör jag tvärtom också, lägger in backar i ett fartpass för att utmana mig extra så det jämnar nog ut sig.

  0
  • Svara
   Anna
   14 januari, 2018 kl 07:28

   Jamendåså, då är du ju fölåten :)

   0
 • Svara
  Åsa, Mittliv-Mittval
  12 januari, 2018 kl 12:15

  Enklare väg, absolut! Men inte för siffrans skull, för den bryr jag mig inte så mycket om. Mer för att jag är lite lat ibland!

  0
  • Svara
   Anna
   14 januari, 2018 kl 07:28

   Mmmm, det är nog lika mycket lathet som siffernörderi för mig med :)

   0
 • Svara
  Hanna
  13 januari, 2018 kl 06:17

  Inte enklare väg men kortare om jag känner att jag verkligen har en dålig dag och kroppen knappt ens vill springa någon kilometer. :-)

  0
  • Svara
   Anna
   14 januari, 2018 kl 07:29

   Det låter mer klokt än oförnuftigt, om kroppen inte vill. Det gör du rätt i :)

   0
 • Svara
  maramackan
  17 januari, 2018 kl 08:33

  Ingenjören i mig vet att en siffra på en GPS-klocka är ändå så inexakt att den är inte värd att göra snygg. Det kan ändå lika gärna vara 7,72 eller 8,34. :-p

  0
  • Svara
   Anna
   25 januari, 2018 kl 08:41

   Jo jag är väldans medveten om det. Men det hjälper inte… :O

   0

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.