Aktuellt

Det stora äventyret – sista dagen

Den tredje dagen är dagen då Fredrik får svälja sin manlighet. Då världen ser en ny outfit födas. Och då två viljor ska försöka enas över en bit mat…


Vi vaknar till ett främmande ljus. Klockan är 06.30 och det strålar från himlen. Det kallas visst solsken men det var så länge sedan vi skådade fenomenet att vi knappt kommer ihåg att det finns. Blir alldeles till mig. Förleds att tro att det är sommar och slänger mig ut ur tältet i bara understället, redo att möta världen. Så tvärvänder jag och slänger mig in i tältet igen. Det är inte sommar. Det är iskallt. Börjar om.


Tar på mig frukostmunderingen i form av underställ, löpartisha, löparjacka, regnjacka och regnbyxor. Men inte ens det räcker för att hålla värmen en svensk sommarmorgon. Som tur var har vi världens finurligaste sovsäckar. Man kan öppna upp dem nertill och sticka ut fötterna. Gå omkring som en lång korv på grönbete. Men det är inte så funktionellt när man ska laga gröt. Fredrik offrar sig och drar åt sovsäcken som en stor bulle mellan armhålor och höft. En korv och en julgris på äventyr. Tyvärr finns det inte förevigat på bild, jag låter er fantasi flöda.

Dagens etapp är förkortad. Från 21 km till 15. Fredrik är orolig för sina krämpor och vill inte utmana ödet inför Ultravasan om två veckor. Jag går med på förkortningen även om det såklart svider lite. Men ok. Lite får man förbarma sig för äktenskapet.

Mina ben är osedvanligt pigga. Faktiskt piggare än innan vi startade äventyret, och jag känner mig pepp på att ta mig vidare. Det enda ställe jag har ont på är ett litet blåmärke på magen från ryggsäcken. Fredrik å andra sidan har ont i hälsenan och vill gå uppför. Han har ont i knät och vill gå nerför. Och skelettont (?) och vill gå däremellan. Fast han biter ihop på allt utom uppför. Då går vi. När han klagar på sin tunga ryggsäck erbjuder jag mig att ta lite av hans packning. Jag känner ingenting i rygg och axlar och bär ett kilo mindre. Fast han ignorerar frågan. Låtsas inte höra.

Några kilometer och djupa suckar senare yttrar jag frågan igen. Ska jag ta lite mer packning? Och nu lyckas han inte stå emot mitt fashionabla erbjudande. Vi lastar över. Men det här kommer han aldrig någonsin att erkänna, och ni får lova att inte mobba honom lika mycket som jag gör

Målet för dagen är Tjörnarp och tåget hem klockan 11.36. Vi anländer 30 minuter för tidigt på grund av Fredriks lätta väska och för att vi sluppit ofrivilliga åsk-stopp. Fredrik slår sig lycklig ner i en busskur. Men klockan visar bara 13,2 km…

Jag övertalar honom att man inte kan vara i Tjörnarp utan att beskåda Tjörnarpssjön, och att löpning är bästa sättet att hålla sig varm i väntan på tåget. Egentligen vill jag bara putsa siffror men han går på den lätte och vi sätter av mot sjön. I min iver att ta en flashig målgångsbild råkar jag doppa fötterna i sjö-eländet och får åka hem med blöta skor. Men det är en annan historia. Vi har överlevt tre dagar på vift. Två nätter i mikroskopiskt tält. Många måltider ur påse.  Äktenskapet är inte sargat och vi får anse att experimentet föll väl ut.


Men det kunde gått illa. För i bilen på väg till lunchen spretar viljorna åt olika håll. Jag som inte sett skymten av en grönsak i sin ursprungliga form vill ha fräscht och färgglatt. Fredrik vill helst ha en hel oxe med tillhörande bea och potatismos. Och här ska vi enas. Jag kompromissar med sushi och han kontrar med äggakaka och bacon. Jag säger vegetarisk gryta som han går med på men som inte finns någonstans. Slutligen landar vi på varmrökt lax. Gott så.

Nu återstår det roliga. Skrubba tält, hänga upp sovsäckar och försöka få bort fastbränd äggröra ur kastrull.  Fast det gör vi med ett leende. Det regnar ju i alla fall inte…

Inom kort kommer recensioner på skor och ryggor. För er som blivit så galet peppade av min story att ni bara måste ut och göra skogen osäker.  Häng kvar!

12 Kommentarer

 • Svara
  Mia
  8 augusti, 2017 kl 08:37

  Sorry, men jag struntar i utrustningen. Jag vill HA MER av Anna och Fredrik. Jag tänker inte mobba honom faktiskt, trots att han just nu framstår som lite vek… Se till att han bjuder på något mer!

  • Svara
   Anna
   8 augusti, 2017 kl 08:57

   Han är i gång och planerar fler äventyr. Du kommer att få din ranson vad det lider. Tills dess blir det två veckor exciting läsning om hur man vilar sig i form inför ultravasan och sen två veckor hur man återhämtar sig från ultravasan och vilar sig i form inför hbgm. Mycket vila för pengarna….Utrustningen är jättespännande. Vilken rygga gick sönder dag 1? Hur smusslar man smartast ner ett paket kex? Kan man springa 75 km i nya skor utan att få skav? Och vilket material i tröjan luktar minst? Och vad händer när man torktumlar en strumpa? Rafflande läsning….

   • Svara
    Mia
    8 augusti, 2017 kl 09:43

    Den där strumpan känns ju ändå lite kittlande!

   • Svara
    Tanja
    8 augusti, 2017 kl 20:08

    …Torktumlar en strumpa? Det gör jag flera gånger i veckan, helt med avsikt. Väntar med spänning vad som händer, jag har tydligen missat nåt?? Härlig berättelse 😀

    • Svara
     Anna
     10 augusti, 2017 kl 08:13

     Haha, det hände inget. Men jag blev nervös att den skulle krympa, för den var lite låg i skaftet redan innan.

 • Svara
  pernillabredolt
  8 augusti, 2017 kl 08:51

  Så kul äventyr! Ni får göra fler så vi kan läsa om dem.

  • Svara
   Anna
   8 augusti, 2017 kl 08:57

   Planeringen är i full gång…. :)

 • Svara
  Mari
  8 augusti, 2017 kl 18:49

  Kul äventyr och hem kom ni, heja heja 😊 Inget Norrland snart?

  • Svara
   Anna
   10 augusti, 2017 kl 08:14

   Blir nog en blixtvisit i september. Fast med flyg och då är det svårt att hoppa av i Sundsvall. Lovar att hålla dig underrättad när vi kommer med bil:)

   • Svara
    Mari
    10 augusti, 2017 kl 08:52

    Asch då!! Men ja, håll mig underrättad 😊

 • Svara
  blåmesen
  12 augusti, 2017 kl 07:39

  Ang fastbränd äggröra: om man har viktmässigt utrymme för en extra enliters plastpåse så kan man hälla sin äggröresmet i den, koka påsen och få en påsomelett + ingen disk! Varsågod för omiljövänligt tips :)

  • Svara
   Anna
   14 augusti, 2017 kl 07:29

   Tack för tips! Värt att testas!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.