Aktuellt

Matprat i radio

Mitt mål varje sommar är att lyssna till alla sommarprogram i P1. Jag brukar lyckas med typ ett. I går på tåget avklarade jag årets första och kanske enda…

Etnolog och måltidsforskare Richard Tellström pratar om mat, kostavvikare och skämsmat.

Där ”kostavvikare” avser den, som av olika anledningar, inte äter det som bjuds. Av medicinska skäl, tvångsmässig fixering vid hälsosam mat, eller helt andra anledningar. Största andelen avvikare tycks finnas bland akademiker, kvinnor och personer under 45. Hey that’s me! Men mina avvikelser sträcker sig till att oftast välja det vegetariska alternativet. I övrigt pjåskar jag inte så mycket. Dessutom har jag ju turen att inte vara allergisk mot något.

Pratet om skämsmaten är också spännande, och igenkänningsfaktorn hög när rabattkupongerna från Ica avhandlas. De som baseras på vad du oftast handlar. Och bland rabatter på havremjölk, ekologiska nötter, toapapper och frysta blåbär hittar du JAPP!  En produkt du aldrig sett i ditt hus. Och någon blir avslöjad…

Det där vi äter när ingen ser. Det vi gömmer i en hemlig låda eller i bilen. Eller de där oväntade kombinationerna som inte är helt okej när man passerat 20. Vi snackar pasta med ketchup och potatis mosad i sås.

Min skämsmat har jag avhandlat tidigare och några av er har också avslöjat era hemlisar! Är det någon fler som vill dela med sig så feel free. Skämsmat kan vara något av det mest spännande som finns. Mitt skämmigaste är väl fortfarande att halvera en banan (med skalet på), gräva en grop och hälla i grädde…  Och så brukar jag slicka tallriken när ingen ser.

Inför Ultralopp är shoppingturen på affären en alldeles egen skäms-historia. När man liksom ska gardera sig för ALLT man eventuellt kan tänkas bli sugen på. Och nej, det brukar inte vara acai bowl!

I morgondagens inlägg ska jag redovisa min MAT-STEGE. Den som ska peppa mig att ta ett varv till. Där kommer ni hitta mat ni inte kunnat drömma om. Stay tuned för den rafflande fortsättningen, och svaret på frågan:

Vilket varv kommer egentligen Brandts skorpor på???

Inga kommentarer

    Kommentera

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.