Aktuellt

Vårruset 2017 – race report

Jag har två mål med mitt lopp:

1. Att behålla min image som löpare genom att vara snabbast på jobbet. 
2. Att slå min tid från 2012 – den senaste gången jag sprang 5 km på tid. 

Jag står i startfållan i god tid, tillsammans med kollegorna. De som väljer att starta utan tidtagning har fållor att välja baserat på hur fort de ska springa. Vi som har tidtagning startar i klump. Som om alla som valt tidtagning per automatik är lika snabba. Logiken i det någon?

Anyway. Vi har boxat oss långt fram och värmer upp som bäst när jag kommer på att jag nog borde gå på toa. För säkerhets skull. Det är ju hela 8 minuter till start.

Hinner tillbaka med tre minuters marginal. Tillräckligt med tid för att knyta om skorna två gånger och börja snacka med kollega. Vi är så inne i vårt samtal att jag liksom missar startskottet. Plötsligt springer alla och det är bara att hänga på. Farten är galen från start, så som den alltid är på korta lopp.  Mina ben fattar inte vad som händer. Väck dem någon!

Kilometer 1. Ska det kännas så här? Får ingen ordning på andningen, den går ju i otakt. Det är i alla fall inga röda Allermedia-tröjor framför mig.  Håll dem bakom bara så grejar du punkt 1.
Kilometer 2. Motvind. Inte det också. Jag är sämst på motvind. Tre kilometer kvar! Kan man ens orka så många?
Kilometer 3. Mer än hälften. Fortfarande ingen röd tröja i sikte. Nu börjar jag hitta rytm i andningen. Slappna av och kör nu. Och är det inte lite medvind jag känner…..?
Kilometer 4. Nu är det bara hemvägen kvar. Kom igen nu. Snart picknick!
Kilometer 5. Är inte det här startportalen jag passerar? Borde det inte vara mål? Fortsätter väl lite till då. Nerförsbacke. Snart där. På ett marathon hade jag haft 37 km kvar. Skönt att plågan är kort. Ah. En målportal. ÄNTLIGEN!

21.54 stannar jag klockan på. Det är 9 sekunder sämre än 2012. Å andra sidan var loppet 60 meter längre i år. Jag kan inte släppa det här. Det är ju spännande för tusan. Miniräknaren fram och resultatet blir:

2012 – 4:24 min/km
2017 – 4:23 min/ km

Jag grejar båda målen. Att jag springer milen på snabbare kilometertid än fem kilometer är en gåta som någon träningsfysiolog är hemskt välkommen att hitta en förklaring på…

0

14 Kommentarer

 • Svara
  Mia
  3 maj, 2017 kl 08:01

  Jag visste väl att det skulle gå bra :)

  0
 • Svara
  A-mamman
  3 maj, 2017 kl 09:19

  Så underbart nördigt att du räknar ut exakta sekunder på exakta sträckan 5 km. Love it!

  0
  • Svara
   Anna
   3 maj, 2017 kl 19:41

   Är man siffernörd så är man! Finns inget roligare :)

   0
 • Svara
  Lifestyle by Cherie
  3 maj, 2017 kl 10:14

  Sådär ja, det gick ju fint. Vi ska springa i HBG idag och har känslan av hur ska detta gå eftersom jag fått 1 träningspass de senaste 2,5 veckorna pga envis förkylning. Men runt kommer man väll även om man får gå :)

  0
  • Svara
   Anna
   3 maj, 2017 kl 19:42

   Det stod att man skulle vila sig iform! Det kommer gå super! Heja heja dig!

   0
 • Svara
  Hanna
  3 maj, 2017 kl 10:46

  Kul att läsa din racereport. :-)

  0
 • Svara
  hopihopi
  3 maj, 2017 kl 12:26

  Härlig läsning som vanligt!

  0
 • Svara
  Andreas
  3 maj, 2017 kl 13:51

  Tyder på att du disponerar energin och krafterna rätt om du gör andra femman snabbare än första på milen :)

  0
  • Svara
   Anna
   3 maj, 2017 kl 19:42

   Jag vet inte hur det går till. Jag är nog bara konstig…

   0
 • Svara
  Lisa S
  3 maj, 2017 kl 20:06

  Haha ,jag har exakt samma mål som du , att bibehålla min image och att slå mitt rekort på 22 minuter. Håll tummarna för mig!

  0
 • Svara
  Marie
  3 maj, 2017 kl 20:11

  Bra jobbat. Har sett fram emot din racerapport! :-)

  0
 • Svara
  Märta
  3 maj, 2017 kl 20:33

  Grattis till att du slog 2012-tiden! Klart du räknade ut den verkliga snittiden, det hade jag också gjort :-)

  0
 • Svara
  Joanna S
  4 maj, 2017 kl 08:03

  Vilken bra tid!! Du är ingen Traktor – du är Blixten 😉

  0

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.