Aktuellt

Världens tråkigaste träningsredskap…

Vi måste snacka redskap. Sånna där man använder på gruppträningspassen. Vi pratar stepbrädor, hantlar, balansbollar, medicinbollar, viktstänger, kettlebells och gummiband. Jag förstår vitsen med de sex första. Gummiband och jag kommer däremot inte alls överens. 

Tränar hellre med basilika än med gummiband….

Med stepbrädans hjälp kan jag göra hoppen jobbigare, dipsen djupare, armhävningarna lättare eller tyngre. Jag kan göra studsbolle-burpees och bli lycklig. Stepbrädan är guld och har sin gjutna plats i en gruppträningssal.  Fast det var länge sen jag gjorde step-up på den….

Hantlar eller lösa vikter är bra till mycket. För att låta armarna jobba oberoende av varandra. För att skapa obalans och jobba med stabiliteten. För att göra knäböjen jobbigare eller komma åt baksidan av axlarna. I många salar finns bara bodypumpvikter vilket såklart är dumt då hoppen blir stora mellan 1 kg, 2.5 kg och 5 kg.  Hantlar är bättre, och skönare i händerna.

Balansbollen. Förvandlar en vanlig planka till en riktig utmaning, piffar upp höftlyften och uppmanar till cirkuskonster. Ställer krav på en stark bål och övningsmöjligheterna är oändliga. Rätt kul att bara balansera på också…

Medicinbollar och andra tunga skapelser. Att kasta, drämma och använda för att göra vanliga övningar tyngre. Vem blir inte lycklig av att drämma en boll hårt i golvet?

Viktstänger. Älskar viktstänger. Till benböj, axelpressar, bänkpressar, rodd, marklyft och you name it. Känner mig stark i sällskap av en viktstång. För det mesta...

Kettlebells. Tyckte om dem förr men nu använder jag dem mest till vanliga svingar, marklyft och burpees med kettelbell-lyft. Att snatcha och clean:a har jag tappat sugen till… känner mig inte hard enough. Dessutom är det bara en tidsfråga innan jag får stressfraktur på underarmen…..

Gummiband. Det var ju det hela inlägget skulle handla om. Redskapet som ska bort. Redskapet som är så tråkigt att klockorna stannar.

Det enda jag använder gummiband till är sidogång. När man står bredbent på bandet och håller handtagen i midjan. Går i sidled och låter det svida gott på utsida lår. Hade inte den övningen funnits hade jag slängt alla världens gummiband för länge sen. För så här:

Rodd med gummiband. Känns ingenstans. Kan lika bra virka en grytlapp. Waste of time.

Biceps med gummiband. Svårt att reglera motståndet. Alla gummiband är olika uttänjda. Ibland är de omöjliga att rubba ibland går det hur lätt som helst. Ge mig en stång någon!

Alla övningar där man ska dra gummibandet över ryggen och under armhålorna. Oskönt. Ofrivillig rakning av ryggtavla och fjorton nya blåmärken.

Dessutom har de en tendens att glida iväg och att halva övningstiden går åt till att få dem på plats igen.

Jag och gummiband är inte kompisar. Inte alls. Vilket är ditt favoritredskap?

 

21 Kommentarer

 • Svara
  Mia
  8 november, 2016 kl 12:53

  Kan inte säga ngt om gummibanden ty har aldrig använt dem… Skivstänger seglar nog upp överst på topplistan på grund av allt kul man kan göra med dem :) Kanske går att hänga ett litet gummiband i varje ände på skivstången som dekoration?

  • Svara
   Anna
   8 november, 2016 kl 13:21

   Var glad för det! Dekoration köper jag. Kanske i julgranen, istället för glitter? Jag ska ha en träningsgran i år minsann :)

 • Svara
  Nina
  8 november, 2016 kl 18:32

  Tar hjälp av gummibanden när jag ska göra chins och så finns en del ”pytteövningar” att grotta ner sig i med dem för att hjälpa kroppen att fatta vilka muskler som ska jobba i tex bänkpress… men annars är de inga favoriter (ogillar gummistanken och gummi som material överlag).
  Skivstången är storfavorit, kettlebells på hedervärd andra plats :)

  • Svara
   Anna
   8 november, 2016 kl 19:22

   Ja sånna där stora tjocka gummiband till chins är ju guld. Förutsatt att man hittar ett som avlastar lagom och inte gör att man flyger upp som en gummiboll och slår hakan :) Men sånna här med handtag…. gaaah!

   • Svara
    Nina
    10 november, 2016 kl 17:35

    Har inte ens hållit i sådana, haha!

 • Svara
  Hanna
  8 november, 2016 kl 18:48

  haha måste för första gången på länge kommentera och även säga att jag INTE håller med dig! Efter alla otalet gånger knärehab jag tvingats köra så är gummiband grymma att använda till flertalet konstiga övningar jag fått på mitt träningsprogram av tidigare sjukgymnaster ;) Men iof med den logiken är det klart att du som frisk och stark ogillar dem, vettekatten om jag använt dem särskilt ofta efter att jag blivit ”frisk”förklarad ;D

  Ha en fortsatt skön tisdag och tack för att du förgyller min vardag! :)

  • Svara
   Anna
   8 november, 2016 kl 19:26

   Hihi, skönt att bli motsagd ibland :) Det finns vissa övningar på CX-passen som faktiskt funkar med gummiband. Mycket som rör utsida lår/höft/rumpa. Säkert sånt som används för knärehab! Men i övrigt är det mest trassel och svårt att få motstånd. Hoppas knät blev bra så du slipper använda dem mer :D….(och nu får jag snart din sjukgymnast efter mig!)

 • Svara
  Katarina
  8 november, 2016 kl 19:35

  Håller med om att gummiband är helt värdelösa för att träna överkroppen, det ger verkligen ingenting. Däremot har jag gummiband som är formade som en ring där jag sätter fast dem i ett bordsben och sedan tränar både fram- och baksida ben samt både ytter- och innersida. De övningarna är de enda jag tycker är bra med gummiband men de är också riktigt bra :)

  • Svara
   Anna
   9 november, 2016 kl 13:54

   Kul du hittat ett bra användningsområde! Ska testa om jag hittar ett ringformat band någon gång!

 • Svara
  Mari
  8 november, 2016 kl 19:44

  Har faktiskt inte heller förstått mig på dom, eller jo, men jag tycker det inte ger något…. vilket det säkert gör men nja, jag vet inte! Skivstänger och kettlebells är mina favoriter :)

  • Svara
   Anna
   9 november, 2016 kl 13:54

   Då är vi överens :)

 • Svara
  Trail & Inspiration
  8 november, 2016 kl 20:25

  Skivstången är definitivt min bästa kompis!

  Håller heeeelt och fullt med dig om gummibanden!
  PS. Kör också bara den där enda ”gång-övningen”, med den. Haha! :-)

  • Svara
   Anna
   9 november, 2016 kl 13:55

   Skönt med medhåll! Men gångövningen är grym. Trevligt för gummibandet att få känna sig användbart åtminstone en gång :)

 • Svara
  Kicki
  8 november, 2016 kl 20:32

  De är ju fantastiska i CXworx-passen! Annars kan de få hänga fint på väggen. Men till Cx:en är de guld! Annars gillar jag skivstången med vikter bäst, eftersom jag även är en bodypumpnörd.

  • Svara
   Anna
   9 november, 2016 kl 13:58

   På benlåten ja, typ i utfallen som svider så fint. Men i låten på slutet brukar de vara rätt meningslösa grejer tyvärr :(

 • Svara
  Sarah Jaxell
  8 november, 2016 kl 20:46

  Helt suveränt ju! För rörlighetsträningen. Ett lagom motstånd för töj-och-tänj-övningarna. Och i en kick back på alla fyra. Diagonaldrag baksida axel. Axelpressar. Mycket användbart i gravidträningen, men den skiter nog du i, och jag med för egen del, men inte mina kunder.

  • Svara
   Anna
   9 november, 2016 kl 13:59

   Gravid är jag inte så då slipper jag gummibanden :)

 • Svara
  claratoll
  8 november, 2016 kl 20:49

  Åh, säger bara skivstänger. Det är liksom mitt allt. <3

  • Svara
   Anna
   9 november, 2016 kl 13:59

   Beredd att hålla med :)

 • Svara
  Ingmarie
  8 november, 2016 kl 23:19

  Gummiband var min bästa träningsvän när jag övade upp min opererade hamstring. Men nu undviker jag det.TRX är en av de bästa träningsredskap jag vet. Som man dessutom kan ta med i resväskan utan att riskera övervikt.:-)

  • Svara
   Anna
   9 november, 2016 kl 14:00

   Typiskt bättre i väskan än en kettlebell :)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.