Aktuellt

Sjutton cappuccino

Det sägs att man behöver smaka en sak sjutton gånger för att lära sig tycka om den. Mitt huvuduppdrag i livet är att lära kompis Viveca att dricka cappuccino. Idag sprang vi till Lund för cappuccino-försök nummer 2 av 17. Så här:

15 gånger kvar och jag ser fram emot varenda en. Är det fler som vill lära sig dricka cappuccino så hör av er, jag lovar att ställa upp!

För egen del finns två smaker jag känner att jag behöver lära mig. Det är persilja och getost. Persilja smakar blomvatten och getost smakar kräk. Men eftersom alla andra tycker om det tänker jag att jag förmodligen missar något väsentligt… Och jag vill inte missa något i matväg. Därför måste jag ge mig på de där 17 gångerna även om jag får lite kväljningar av blotta tanken.

Oliver lärde jag mig vid 30 år fyllda och koriander tog nog till 40. Jag siktar på getost och persilja innan nästa sommar. Om jag så ska kräkas 16 gånger på kuppen…

Vilka smaker vill du lära dig?

33 Kommentarer

 • Svara
  Sofia
  5 juli, 2016 kl 19:11

  Koriander har jag fortfarande inte lärt mig. Inte lakrits heller.
  Men persilja alltså, har du provat att ta en kvist direkt från trädgårdslandet (eller motsvarande, den växtplats som nu bjuds)? För mig är det hela skillnaden att få äta persilja som verkligen smakar något. Den där som kommer i frysta paket bidrar på sin höjd med färg.

  • Svara
   Anna
   6 juli, 2016 kl 10:23

   Ok då måste jag hitta ett trädgårdsland. I mitt eget är de portförbjudna! Jag ska ge det en chans!

  • Svara
   Johannes
   6 juli, 2016 kl 15:40

   Koriander som är så got! Bästa kryddan, alla kategorier!

 • Svara
  Olof
  5 juli, 2016 kl 19:23

  Ett tips för att förstå persiljan: knaperstek svamp, gärna kantarell, men skogschampinioner funkar bra också, med chili, persilja och en skvätt vitt vin. Servera på rostat eller som tillbehör till torskrygg.

  När det gäller getost vill jag bara säga, skärp dig. Det är ost. Vad är problemet?

  • Svara
   Olof
   6 juli, 2016 kl 09:24

   Jag kanske ska tillägga att ost är anledningen till att jag aldrig kan bli vegan. När jag var på konferens i Milano besökte vi en mozzarellabar och efter en middag bjöds på ostbuffé med elva sorter. Jag övervägde starkt att aldrig åka hem.

   • Svara
    Anna
    6 juli, 2016 kl 10:28

    För mig är det min årliga pulled pork-tradition och smör/grädde som gör att jag inte kan bli vegan… Mozzarellabar låter ganska trevligt! I Milano åt jag btw en fantastisk och helt nygjord ricotta som var to die for. Åt en halv ost med sked. Fredrik tog andra halvan… så långt i från burk-ricottan här hemma man kan komma!

 • Svara
  hopihopi
  5 juli, 2016 kl 19:57

  Jag har svårt för vilt, lever och andra inälvor. Fast när äter man det egentligen? Leverpastej går, men det är väl inte direkt lever, utan främst då andra ingredienser. Vilt är svårare att undvika eftersom min mans familj jagar och har jaktmark, så det bjuds ibland på älg och annat och jag bara… Mums!

  Höll på och glömma den finska klassikern till påsk, memma. Usch!

  • Svara
   Anna
   6 juli, 2016 kl 10:29

   Det har jag också svårt för. Men ser ingen anledning att behöva lära mig heller. Memma, vad är det?

   • Svara
    hopihopi
    6 juli, 2016 kl 13:32

    Memma är rågmjöl, malt och sirap, en svart sörja som ska ätas med mycket socker och grädde för att maskera smaken.

    • Svara
     Anna
     6 juli, 2016 kl 17:28

     Alla smaker som behöver maskeras kan man ju vara lite skeptisk till…. Men grädde är aldrig fel :)

 • Svara
  Malin
  5 juli, 2016 kl 20:30

  Oliver! Jag försöker tappert flera gånger om året med bläää alltså ? Lika äckligt som rödvin? Koriander älskar jag däremot, persilja med. Och all sorts ost ? Gratinerad fårost med en skvätt balsamvinäger och några valnötter ??

  • Svara
   Anna
   6 juli, 2016 kl 10:36

   Har du provat fina oliver? Alltså inte de här gröna med en paprikabit instoppad? Det är sjukt olika kvalitet, och vissa är vidriga och andra är underbara. När man får en underbar förstår man liksom inte hur man inte kan gilla. Ge det några tappra försök till så ska jag fortsätta med persiljan…

   • Svara
    Malin
    6 juli, 2016 kl 17:44

    Jag har nog provat alla oliver på marknaden tror jag. Är just nu i Italien och make och barn mumsar glatt men Huh! Jag klarar det inte. Men en dag så! ?

 • Svara
  Ingmarie
  5 juli, 2016 kl 23:20

  jag har nog ingen smak jag inte gillar. har i och för sig aldrig testat surströmming… (Och vill inte heller av andra anledningar än lukten) Och jag kommer garanterat inte behöva 17 ggr för att lära mig gilla cappuccino. det har liksom bara aldrig blivit av att jag tar det istället för black. :-) Men på torsdag!

  • Svara
   Anna
   6 juli, 2016 kl 10:37

   Surströmming kräver tonvis med potatis och tunnbröd för att maskera smaken… Och då kan man ju undra vad vitsen är. Tunnbröd med potatis utan surströmming är ju godare… I morgon smäller det! Då pimplar vi cappu!

 • Svara
  Stina - itsallaboutmovement
  6 juli, 2016 kl 09:37

  Tryffel! Alltså svampen, inte chokladtryffel. Chokladtryffel t har jag inga som helst problem att äta ;). Men svamptryffel, jag vet att det är svindyrt och jättefint och lyxigt men jag har hittills inte smakat en enda gång och gillat det. Tryffel kan förstöra vilken ljuvlig rätt som helst. Tyvärr.

  • Svara
   Anna
   6 juli, 2016 kl 10:38

   Kan bara instämma. Till 500 %. Fast jag tänker att jag borde lära mig det också. Upp på listan över lära-sig-smaker!

 • Svara
  Josefine
  6 juli, 2016 kl 10:58

  Hur gjorde du för att lära dig äta oliver? jag skulle också vilja lära mig det men jag tycker det smakar vidrigt!! Grekland är mitt andra hem och jag blir alltid så retat där för att jag inte äter oliver, borde verkligen lära mig det.

  • Svara
   Anna
   6 juli, 2016 kl 11:04

   Jag bestämde mig för att alltid äta några så fort de serverades. Sen tyckte jag gröna var lättare att lära mig än svarta. Gärna stora och spänstiga i köttet, och inte de här små sladdriga med en instoppad paprikabit… Tillslut blev det gott :) Lycka till!

 • Svara
  KikkiSandström
  6 juli, 2016 kl 12:32

  Hårt och svårt att lära sig tycka om i stort sett allt. Lycka till!
  Jag jobbar stenhårt med att komma i världens form och har snart minskat en storlek. Körde igång Träningsbloggen nu under semestern för att peppa mig själv och kanske även andra https://kikkisandstrom.blogspot.se/search/label/TR%C3%84NINGSBLOGGEN

 • Svara
  Marie
  6 juli, 2016 kl 15:16

  Selleri! Mår illa bara jag ser en! ?

  • Svara
   Anna
   6 juli, 2016 kl 17:29

   Ja det är lite fulgott. Ingen favorit här heller men det funkar.

 • Svara
  Johannes
  6 juli, 2016 kl 15:40

  Mesost. Jag vill tycka att det är gott men det är sjukt svårt…

  • Svara
   Anna
   6 juli, 2016 kl 17:29

   Också en fulgod smak. Men lite för sliskig för min del…

   • Svara
    Johannes
    6 juli, 2016 kl 18:16

    Samma här. Sockrigt men dom som gillar den säger att det är så gott!

 • Svara
  Erika - Löpningen & Jag
  6 juli, 2016 kl 15:47

  Oliver finns med på min ”äter-ej-lista”, utan att ha fått en ärlig chans. Jag har bara ätit en oliv i hela mitt liv, då var jag 7år och trodde att det var en vindruva jag stoppade i munnen. DEN chocken alltså, haha!
  Capuccino kan du få lära mig nångång. Jag har svårt för kaffe över lag, men latte går bra. Fast det räknas knappt som kaffe väl? ;D

  • Svara
   Anna
   6 juli, 2016 kl 17:30

   Vilket trauma! Förstår att det sitter i. Men det är ett hett tips att ge det en ärlig chans. Det är grymt värt när man väl lärt sig. Cappuccino lär jag dig gärna. Finns god i Helsingborg, vi kan ha en springdejt med cappuccino vettja! :)

 • Svara
  Nipe
  6 juli, 2016 kl 17:21

  Har också svårt för vissa getostar. Men ädelost i varm mat går bara inte, det luktar ju kräk! Tryffel i mat är också svårt. I övrigt äter jag (tyvärr) det mesta. Mycket och ofta…

  • Svara
   Anna
   6 juli, 2016 kl 17:31

   Kräkost och tryffel, håller med, det är svårt. Äter också mycket av det mesta i övrigt. Och älskar det :)

 • Svara
  Mari
  6 juli, 2016 kl 18:54

  Koriander tar jag också samt messmör :)

 • Svara
  Mikael
  6 juli, 2016 kl 20:10

  Öl. Har försökt såååå många gånger. Varje gång någon hör att man inte dricker öl ska man dessutom bli bjuden på just den där ölen som de är säker på att man kommer älska. Öl är och förblir äckligt!

  • Svara
   Anna (orka mera)
   7 juli, 2016 kl 21:30

   Kan bara instämma. Jätteäckligt. Och den där målgångsölen…. Vad är det för fel på en vanlig hederlig cappuccino liksom?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.