Behövs tidtagning?


I starten. Handen på klockan…

Som bekant är jag högst involverad i att anordna ett terränglopp i en skog som ingen vet att den finns.

Förra året körde vi manuell tidtagning med alla fel och brister som det innebär.  Vi valde därför att inte publicera en resultatlista i tidsordning utan i bokstavsordning. Lite för att resultaten kanske inte var stensäkra i kaoset av människor som kom in på samma tid, bytte startgrupper, missade avprickningen vid målet osv.

För att kunna utöka deltagarantalet i år köpte vi in RIKTIG tidtagning. Med chip och allt. Tänkte att vi på så sätt kunde ha fler startgrupper utan behöva hålla reda på vem som startade var. Fint så.

Sen springer jag med en löpklient som säger att “ingen ställer ju upp för att göra en bra tid. Gör som Vätternrundan och ta inga tider, folk har ju ändå sin egen klocka…”

Katching. Där hade vi sparat MASSOR av pengar och jobb.

Fast så tänker jag:  är inte det tråkigt?

Det här är inget lopp man gör världsrekord på och smala stigar kommer förmodligen göra att andra bestämmer ditt tempo från och till. Men ändå. Visst vill man ha en tid?  Det är ju trots allt det jag trycker är tråkigast med cykellopp. Att man inte får en tid. Att jämföra med nästa år. Eller med värsta konkurrenten.

Hur tänker du? Vill du ha en tid och en resultatlista eller nöjer du dig med att du var ute “ungefär en timme” och “hamnade någonstans i mitten”?

Så vet vi till nästa år.

22 Kommentarer

 • Svara
  Träningsblogga
  19 februari, 2015 kl 10:22

  Ja, klart man vill ha en tid!
  Även om man tar tid själv, så är ju den där officiella tiden på resultatlista och allt rätt speciell… Den som räknas, liksom!

 • Svara
  Daniel
  19 februari, 2015 kl 11:16

  Vi håller just nu på med förberedelserna inför premiären på vår tävling Hallands Ultra 50 km och vi har främst sett loppet som en upplevelse att uppleva naturen och utmaningen att avsluta med höjdmeter och trail. Men det har alltid känts som en självklarhet att ha tidtagning. Ska det vara tävling så är det något mer än att göra det på träning.
  Själv så känner jag att sätta pers på träning inte är lika mycket värt som att göra det på tävling när det är ”riktig” tidtagning.
  Men helt klart en intressant fundering, varför springer vi? Varför är reagerar kroppen/huvudet annorlunda bara för att det finns en resultatlista efteråt?

 • Svara
  Emelie
  19 februari, 2015 kl 11:21

  Vätternrundan har tidtagning, men publicerar ingen resultatlista utan man får kolla upp sitt namn, tid och mellantid själv genom att söka på sig själv. För min del är det ett jättebra sätt. Kör jag motionslopp vill jag veta min tid, men är inte så intresserad av vilken placering jag fick. Tycker att listan i bokstavsordning var en jättebra idé!

  • Svara
   Anna
   19 februari, 2015 kl 13:44

   Ja det har du rätt i, där finns tidtagning. Men många andra cykellopp jag ställt upp i saknas den helt. Typ starta när du vill och gå i mål när du behagar :)

 • Svara
  Nissekrille
  19 februari, 2015 kl 12:07

  För mig är en officiell tid och ev en resultatlista bra och inspirerande. Men just i Stävie Trail skulle jag nog delta i vilket fall somhelst – det är ju det lokala loppet, precis som att Kävlingetrampen är det lokala cykelloppet, och där är det ju ingen tidtagning.

  • Svara
   Anna
   19 februari, 2015 kl 13:46

   Nej det kanske inte är det som avgör om man ställer upp eller inte, men det blir en extra krydda, tycker jag själv i alla fall :) Och Kävlingetrampen hade faktiskt varit snäppet roligare om man fick en tid….

 • Svara
  andreas
  19 februari, 2015 kl 12:19

  På lopp vill jag nog generellt sett ha tid, även om man har egen klocka, tycker inte att de förtar upplevelse av natur osv om de är i terräng eller annat. Jag har ändå som huvudfokus att träningen ska vara rolig och att bra tider ska vara en bieffekt av det. Men har absolut inte ambitionen att persa på 13km i loppet.

  • Svara
   Anna
   19 februari, 2015 kl 13:48

   Det är nog bra att inte ha den ambitionen med tanke på smala stigar och på-led-löpning. Men man kan ju få en tid att tävla mot till nästa år :)

   • Svara
    andreas
    19 februari, 2015 kl 13:56

    Ah jag tänkte mer för att jag har loppen som morot till att göra de bästa av träningssituationen nu när de är lite familjekaos i år :) Men helt klart att de blir tändvätska mot nästa år, kul att ni redan blickar framåt!

    • Svara
     Anna
     20 februari, 2015 kl 14:11

     Ett lopp som drar såhär mycket glada löpare kan man inte ens fundera på att lägga ner. Vi kör nästa år igen!

 • Svara
  Mari
  19 februari, 2015 kl 12:51

  Jo, tid på ett lopp oavsett att en har en klocka på armen är något jag vill ha. Att en kan få klicka sig in på en hemsida, leta reda på sitt namn och startnummer hör liksom dit :)

 • Svara
  kicki
  19 februari, 2015 kl 13:02

  Tid är ett måste! Jag sprang ett lopp där man bara fick tid i hela minuter! Jag sprang på 52 minuter… Och mer? Mitt pb låg innan på 52.51, och nu var jag under det, men vad blev min tid? Grrrr…. Självklart glömde jag stänga av tidtagningen på min egen klocka då jag var jagad av svågern sista biten och fokuserade bara på det…

  Och medalj! Medaljen är viktig! Jag skriver tiden med permanentpenna på baksidan av medaljerna… :-)

  • Svara
   Anna
   19 februari, 2015 kl 13:50

   Medalj ja. Där går meningarna verkligen isär. För mig är medalj viktigt när jag springer lopp som är utmanande för mig eller lopp som jag vill minnas lite extra. Typ New York marathon…. En vårruset-medalj hamnar längst ner i dotterns skrotlåda med saker man inte vet vad man ska göra av…. :)

  • Svara
   Träningsblogga
   19 februari, 2015 kl 14:24

   Åh, vilken bra tid att skriva tiden på medaljen! Varför har jag aldrig tänkt på det? Skall genast börja med det.

 • Svara
  Kari
  19 februari, 2015 kl 21:28

  Tidtagning är inte viktigt för mig. Dels för att jag har egen klocka och dels för att jag inte bryr mig. Jag tar oftast inte ens reda på mina tider och minns inte de jag har kollat upp. Men jag verkar ju vara en minoritet här i alla fall!

  • Svara
   Anna
   20 februari, 2015 kl 14:12

   Minoritet ja, men inte ensam :)

 • Svara
  Annika
  19 februari, 2015 kl 21:42

  Självklart vill man kolla upp sin tid! Gärna kunna kolla placering också. Är man tävlingsmänniska så är man…

 • Svara
  Petra
  19 februari, 2015 kl 22:01

  Klart man vill ha tid! Det är ju det som är hela grejen med tävling!!

 • Svara
  Mikael
  20 februari, 2015 kl 07:12

  Om jag springer en väldefinierad sträcka som 5 eller 10 km, halvmaraton eller maraton, då vill jag givetvis ha en tid. Men ett lopp på små stigar i Stävie där det kommer vara fullt med folk? Jag känner att det inte nödvändigtvis kommer vara bara min prestation som bestämmer tiden. Och i ärligheten namn är väl detta ingen ”tävling” heller? Jag tycker det är lite synd att det är så många som alltid fokuserar på tid och fart istället för är plocka ut lurarna, lyssna på naturen och bara njuta av att vara ute och springa. Jag är också mycket medveten att de flesta inte tycker som jag :)

  • Svara
   Anna
   20 februari, 2015 kl 14:14

   Stävie Trail är nästan som OS, visste du inte det? :) Jag förstår absolut hur du tänker med tiden. Att det är mer relevant på vissa lopp än andra. Det här är inget lopp man slår världsrekord på men det kan vara kul att jämföra med nästa år. Kanske speciellt för dem som inte har egen klocka.

 • Svara
  Hanna
  20 februari, 2015 kl 09:36

  Jag vill ha en tid när jag springer lopp. Annars är det inget roligt att springa.

 • Svara
  Sara
  24 februari, 2015 kl 14:08

  Vill absolut ha en tid. Annars kan jag ju lika bra bara springa en runda själv. Är det tävling så är det liksom. :-)

 • Kommentera