Aktuellt

Rött kött och cancer!

Jaha då var det dags för ett nytt matlarm! Idag läser vi i SvD att rött kött ger cancer. Bevisen är många för att rent kött från nöt, gris, lamm och get orsakar cancer i tjock- och ändtarmen och man har uppgraderat risknivån från ”trolig” till ”övertygande”. Vi uppmanas att äta max 500 g tillagat rött kött i veckan och helt undvika charkuteriprodukter och pastejer. Fisk, fågel och fisk anses däremot säkert.

Och då är frågan vad kan man egentligen äta utan att få cancer? Av fisk får vi tungmetaller, av kött får vi cancer, av chips…. ja ni vet. Det är hopplöst. På nått sätt är det väl bäst att sprida riskerna och äta lite av varje.

Jag bryr mig inte jättemycket om sånna här larm. För det som är bra idag är livsfarligt i morgon, så mycket har jag lärt mig. Jag försöker äta med sunt förnuft och variera mig. Men när ämnet kom upp på lunchen kändes det ändå bra att jag satt med en matlåda med kyckling. Och att jag planerat vegetariskt till kvällen… I morgon blir det rött kött, men då har jag säkert glömt det här larmet! Dessutom ligger jag efter en grov överslagsräkning under 500 g i veckan, så det får väl vara ok!

Inga kommentarer

    Lämna ett svar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.