Aktuellt

Bästa kaffebarerna i Kapstaden

Jag är inte bara löparnörd. Jag är cappuccinonörd och matnörd också. Jag har redan erkänt att vi valde boende i Kapstaden efter var de bästa kaffebarerna låg. Det var ett snilledrag! Här kommer en guide till de bästa kaffebarerna för dig som inte vill missa chansen till gott kaffe på semestern!

ORIGIN COFFEE ROASTERS

300 meter från vår lägenhet. Vilken lycka! Här har vi pipit förbi för kaffe och croissant efter löprundorna. Före utflykterna. Till mellanmål, lunch och frukost. Ja mest hela tiden egentligen…

Det märks att stället är poppis. När helst man droppar förbi är det nästintill fullsatt. Förutom kaffet finns en gedigen meny av frukostmat, brunch, lunch, kakor och mackor. Tittar man förbi kring halvåttasnåret kommer croissanterna direkt från ugnen. Så värt!

Cappuccino finns inte på menyn, det är flat white som gäller här. Och du kan själv välja vilka bönor du vill att den görs på. Alla gånger utom en blev det riktigt bra.  Mild smak av nötter och ett lent härligt skum. När jag blir övertalad att prova en superlyxig böna blir det fel. Syrligt i smaken och flera gånger så dyrt.  Fast det senaste märkte jag först när det var dags att betala. 50 kronor är min dyraste cappuccino ever.  Utan lyx kostar de 14 vilket medger många om dagen…

Origin blir vår favorit i Kapstaden.

TRUTH COFFEE ROASTING

Under veckan har vi druckit kaffe från deras mindre filial vid matmarknaden i V&A Waterfront. Gott kaffe men ingen kaffebars-känsla så där i vimlet bland juicepressar, langos, hamburgerhak och försäljning av torkat kött och kryddor. Till slut tar vi oss i kragen för att besöka deras riktiga kaffebar. Vi ska bara pipa in en snabbis men blir inte insläppta. En man i uniform utanför lokalen berättar att det är fullt därinne. Han ser ut som en blandning av en hotellportier och en spårvagnskonduktör. Vi viftar snällt med ögonfransarna och säger att vi inte behöver något bord, bara lite kaffe, och han ger med sig.

Känslan i lokalen är som att befinna sig mitt i en filminspelning. Ljuset är dämpat, möblerna konstiga och all personal utklädd i konstiga kläder. Vi snackar hattar och goggles. Uniformer. Det är industri, pannrum och gammal film i en sjukt konstig mix. Kaffet är helt ok även om filialen i matmarknaden var snäppet bättre.  Fast upplevelsen väger upp allt. Det här stället hade jag aldrig velat missa. Helt galet och jag har fortfarande inte helt smält mitt besök!

Stället serverar lunch modell barmat, för den som är sugen. Vi provade dock bara kaffet.

BEAN THERE COFFEE ROASTERY

Efter vårt långpass ramlar vi in på Bean there som vi hört ska ha bra kaffe. Bean there är till skillnad från Truth, med sin murriga och bullriga lokal, ett fräscht och färgglatt ställe. Här blir man glad ända in i själen av pastellerna, cykeln på väggen och en telefon med snurrplatta. Här finns ett mindre utbud av takeaway-mackor som ser galet goda ut och allehanda rawfoodbars.

Vi sjunker ner i en soffa så djup att det är risk att aldrig komma upp igen. Speciellt inte efter 20 km i bergen. Men vi piggnar till av kaffet. Kanske mest för att det är så våldsamt syrligt. Gillar man syrligt kaffe är detta the place.  Jag trivs här, men det blir inte fler besök. När de byter bönor kommer jag tillbaka…

ROSETTA ROASTERY

Rosetta ligger i ett litet köpcenter i Woodstock. Och det är egentligen lika roligt att kika in i affärerna i centret som i kaffebaren… Affärerna är mysiga och inbjudande. Kaffebaren är minimalistisk och kal. En ”riktig” kaffebar. Med massor av kaffe och inget fika, med undantag av två ensamma kakor på ett fat. Det finns bara ett fåtal sittplatser om man inte vill hänga vid baren. Det här är inget ställe man sitter och fördriver en eftermiddag på, det är mer svep och gå. Vi har hopp om kaffet men blir besvikna av smaken igen. Och här uppväger inte lokalen.  Ganska trist faktiskt.

Summa summarum. Du behöver bara Origin. För kaffet. För en crazy känsla MÅSTE du besöka Truth på Buitenkant street.  En upplevelse du inte kommer glömma. Tyvärr finns inte havremjölk i Sydafrika, vill man inte ha vanlig mjölk är det mandelmjölk eller sojamjölk som gäller. Alla testade kaffebarer hanterar mjölken med bravur men de veganska alternativen blev ärligt talat inte helt bra. Mandeln smakade grönsak och sojan skar sig.  Oatly borde fundera på att göra intåg….

Inga kommentarer

    Lämna ett svar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.