Aktuellt

Matminnen

Jag har inte alltid ätit som jag gör nu. Inte alltid älskat avokado eller krävt två lagade mål om dagen. Här är lite blandade matminnen från min uppväxt. Från typ liten till 25. Sen blev jag den matnörd jag är idag…

Vardagsmat från min uppväxt:
Potatis, smält kalvsylta (!) och rödbetor
Potatis, skinka och mimosasallad
Potatis, fiskpinnar och remouladsås (alla andra fick Hollandaise, jag var SÅ avundsjuk!)
Potatis, renskav och gelé
Ja ni ser den gemensamma nämnaren, potatis till allt! OCH knäckebröd.

Traumatiska matminnen från min uppväxt:
Grannens ambrosiakaka som gjorde att jag kräktes. Kan fortfarande inte äta apelsinskal.
Surströmmingsdoften när föräldrarna hade surströmmingsfest.
Bästa kompisens farfar som åt HELA skalken på en ost. Med paraffinet på och allt. Kan fortfarande inte äta tjocka ostskivor.

Inte som alla andra…
Tyckte aldrig om läsk. Man fick skaka flaskan åt mig så kolsyran gick ur. Då blev det saft. Som jag inte heller tyckte om… Jag ville bara ha mjölk. På kalas, till vardags och till fest. Och det sitter i fortfarande. Har jag sagt att jag älskar cappuccino? Eller bara vanlig hederlig skummad mjölk att äta med sked…

Högstadietiden:
Högstadietiden var fil och flingor extra allt. Ibland fem gånger om dagen, men oftast bara fyra. Till frukost, lunch, mellanmål och kvällsmål…

Gymnasiet:
Min pappa hade kontakter på en matgrossist och hade stora mängder chokladtårtor i frysen. Och sån där glass-topping i kylen. Ett par bitar tårta till mellis varje dag gick lätt ner. Och ville man ha något att skölja ner den med kunde man dricka direkt ur toppingflaskan. Gick upp 9 kilo på en sommar och tänkte att jag skulle banta…

Det är enda gången i mitt liv jag tänkt den tanken. Då bytte jag ut lunchen mot ett äpple. Svalt ihjäl och blev tjurig. Har aldrig tänkt den tanken igen…

Universitet:
Läste italienska på Umeå universitet och tyckte att PLOPP var värsta bästa lunchen. När jag flyttade till Lund för ett par år på LTH byttes ploppen ut mot en baguett med rödbetssallad och köttbullar. Och en delicatoboll till efterrätt. Varje dag. Till mellis: aprikoskräm och mjölk. Fast bara aprikoskräm från Kivik, annars fick det vara.

Efter att första dottern föddes 1999 flög vettet i mig och därefter har jag nog ätit ganska mycket som idag.  Mår som en prinsessa och har inga planer på att ändra mina matvanor. En vacker dag sitter jag på ålderdomshemmet och kräver ekologiska varor, spännande fröer, mer grönsaker till maten, mer nötter i livet, mer cappuccino till fikat och en och annan semla i februari.

Har du några roliga matminnen?

15 Kommentarer

  • Svara
    pernillabredolt
    22 maj, 2015 kl 11:59

    Underhållningsinlägg som vanligt! Toppklass.

    Lågstadiet: åt så mycket fil med sylt i på frukosten på fritids att jag klarade hela skoldagen utan att behöva äta mer än en tugga från den vidriga skolmaten.

    Mellanstadiet: åt micrad polarkaka med oboy på till frulle hos en kompis varje dag innan vi gick till skolan och spelade fotboll 1 timme innan vi började. Lunch: falu rågrut och vatten. Mellis: fritidsmackor med äckligt mycket smör men jag vägrade så fick utan smör tillslut. Kvällsmat: macka och fil.

    Högstadiet/gymnasiet: saftsoppa till frulle eller ett stort glas apelsinjuice. Morötter och vatten till lunch i skolan, mellis hemma med något gott som min mamma lagat innan fotbollsträningen (hon lagade alltid mat till mig att äta när jag kom hem från skolan) kvällsmat/fika med hembakade kanelbullar/glass om man var hungrig efter träningen.

    Flyttat hemifrån för sådär 12 år sedan: müsli och mjölk, yoghurt till frulle, lunch: någon form av lagad mat (gillar det fortfarande inte) kvällsmat: samma som frulle. Boende utomlands i många år (tropiskt klimat): fruitloops + mjölfrulle, glass & frukt lunch, sushi eller vanlig hamburgare på donken eller fruitloops till kvällsmat.

    • Svara
      Anna
      22 maj, 2015 kl 12:10

      Micrad polarkaka med oboy… det låter…..sumpigt :) Jag blandade oboyröra med min oboy. Typ tio kilo pulver och tre droppar mjölk. När jag var hos kompisar vill säga. Min mamma köpte aldrig oboy. Hon blandade kakao, socker och grädde till varma chokladen. Typ dubbelt så gott men också så jobbigt att jag aldrig orkade fixa själv….

      • Svara
        Sara
        22 maj, 2015 kl 19:43

        Mmmm rörechokelad! Höjdpunkten när man sov hos mormor när jag var liten. Kakao, socker och grädde omsorgsfullt uppmätt med mormors spetsiga skedar. En eller två skedar av röran innan mormor hann hälla i mjölken så att det blev drickbart.

      • Svara
        pernillabredolt
        22 maj, 2015 kl 21:04

        Fattar inte att man kunde äta något så konstigt… Oboy röra testade jag aldrig men en annan kompis till mig körde stenhårt på det.

  • Svara
    Sofia
    22 maj, 2015 kl 12:24

    Alltså den här: Potatis, skinka och mimosasallad. Hade glömt. När det var riktig lyx byttes skinkan ut mot picnicbog. Konstigt att jag blev vegetarian?

    Annars är alla konstiga brödrätter ett stort minne från min uppväxt på åttiotalet. Här är några favoriter:
    1) formfranska med kokt ägghalva och blåvitts bea – in i ugn.
    2) urgröpt limpa fylld med champinjonstuvning – in i ugn
    3) sirapslimpa med ost och paprikapulver, stekt i vitt vin – inte in i ugn

    Mmmmm….

    • Svara
      Anna
      22 maj, 2015 kl 14:07

      Vi körde korv-fralla-ägg. Stekt rostbröd med falukorv ägg och ketchup. En klassiker :) Champinjonstuving i urgröpt limpa låter spännande, det måste nästan provas :)

  • Svara
    hejaerika
    22 maj, 2015 kl 13:47

    Åååh, så himla roligt inlägg! Toppklass som Pernilla sa här ovan!

    Från min barndom minns jag väldigt mycket smaksatt yoggi med kalaspuffar, rostade mackor med marmelad och ost (alternativt toast med ost, skinka och ananas!) och gorbys piroger eller panpizza..
    Och när vi åkte till Tyskland där mina kusiner bodde upptäckte vi nutella. Sjuk upplevelse. Choklad till frukost?! HIMLEN!

    Sen var det jäkligt mycket potatis också. Till allt! xD

    • Svara
      Anna
      22 maj, 2015 kl 14:08

      Och så himla roligt att läsa era svar!!! Kalaspuffar var ju drömmen. Och när jag fick smaka start för första gången hos en kompis! Himmelriket!

  • Svara
    Cecilia
    22 maj, 2015 kl 15:49

    Vilket roligt inlägg!!! Jag micrade alltid mackorna med en massa ost på till frukost! På gymnasiet var det typ ”inne” att hata skolmaten + att man skulle svälta lite :) Då åt man knäckebröd med salt på och jag var skithungrig varje dag när jag kom hem så det blev alltid kokta makaroner med ketchup!!

    • Svara
      Anna
      22 maj, 2015 kl 21:11

      Pasta med ketchup är en klassiker. Den åt jag en hel sommar i Rom!

  • Svara
    Sara
    22 maj, 2015 kl 19:54

    Kul! Som näsan lika matnördig som du är det kul att läsa och sen ta en titt på barndomsminnena:

    Mannagrynsgröt hos bästa kompisen efter skolan i mellanstadiet – mycket socker på och låta svala så att det bildades skinn som vi sedan drog av och åt innan vi dränkte resten i sylt och mjölk.

    Potatisbullar i skolan. Fy för alternativet blodkorv. Jag och killarna tävlade om vem som kunde ät flest potatis bullar. Jag vann.

    Varma mackor – ketchup på formfranska och så ost in i ugnen. Tyckte att mamma var jätteäcklig som hade tonfisk på några och ananas och skinka på vissa. Kom på på äldre dar att det är så mycket bättre än mina ketchupmackor

    Mammas marängsviss – vissa dagar bara kände man det på sig och man ryckte direkt upp dörren till frysen efter skolan. Lycka när det stod marängsviss där redo att ätas efter mellanmålet. Eller var det som mellanmål? Hälsosamt uppladdning inför fotbollsträning en – kanske inte, men himmelskt gott!

    Diskussion som gått varm hos oss på sistone – vit sparris på burk! Hur i all fridens dar kunde mina föräldrar tvinga i oss sånt när färsk sparris är så ofantligt gott! Jag och min syster har alltid ryst när vi hört sparris, vi trodde sparris alltid var så vidrig som de sladdriga sakerna man fiskade upp ur burken.

    • Svara
      Anna
      23 maj, 2015 kl 06:14

      Vi tävlade i blodpudding. Jag vann… Och våra sladdersparrisar var gröna. Green giant på burk!

  • Svara
    Annamaria
    23 maj, 2015 kl 06:48

    Jag tyckte som barn och tonåring att jag växte upp i den tråkigaste familjen någonsin när det kom till mat.

    Jag fick alltid ett mål lagad mat när jag kom hem från skolan, ja mamma var ”hemmafru” och tog hand om oss barn och hemmet, hallå jag hade ju redan ätit lunch tyckte jag, jag var nämligen inte kräsen utan åt rejält av skolmaten, medans kompisen som bodde i samma hus alltid fick fika med bullar och kakor när hon kom hem, orättvist.

    Då min pappa har insulinbehandlad diabetes och det inte fanns måltidsinsulin förrän jag befann mig i tonåren serverades det bara läsk och bakverk då någon fyllde år. Med fem personer i familjen var det inte tillräckligt ofta tyckte jag. Men oj vilken fest när det var kalas. När jag sedan blev äldre och måltidsinsulinet infördes så blev även familjens rutiner ändrade med större utbud av sötsaker, det var också då som mamma för första gången började gå upp i vikt till hennes stora förtret.

    Hmm godis, jo jo, första godisen jag smakade var lakrits i form av en skateboard vid 6 års ålder efter att kusinen och hennes mamma under en biltur djupdykt i en stooor godispåse och samtidigt påpekat: Sånt här får du inte äta Annamaria. Ja självklart var jag ju tvungen att fråga mamma och pappa när jag kom hem varför inte jag fick äta sånt där ”godis”, för fram till den där stunden i bilen var jag lyckligt ovetandes om dess existens. Men även efter det så var det bara lördagsgodis som serverades hemma.

    Jag har inga minnen av konstig mat men jag minns att mamma alltid var noga med att jag åt en alldeles för stor hög sallad till lunch. Mamma bakade dessutom allt bröd själv, och inte vitt, utan nyttigt bröd, vilket gjorde att avundsjukan var stor över att kompisen minsann fick äta sån där vansinnigt god hönökaka. Inte ens Wasa frukost knäcke fanns hemma då det var ”vitt”. Men till slut så köptes det hem och mums vad gott.

    Eftersom skafferiet inte direkt var fyllt med sötsaker så fick jag vara uppfinningsrik och smör var någonting som jag älskade, och gör även idag. Så jag tog smör och blandade med strösocker, smygandes självklart så ingen skulle komma på min onyttiga vana, och mumsade i mig, slurp.

    Åt nog chips för första gången när jag blivit myndig. Vi drack vatten eller mjölk till maten. Saft och läsk existerade inte. Snacka om nyttiga familjen. Sen valde mina föräldrar dessutom att bli vegetarianer när jag var 13 år, ha ha, så då blev det ett sorgligt farväl till söndagskycklingen i ugnen och fram med linsbiffarna i stället. Ja det var min matuppväxt det. Kommer ihåg när jag skulle äta min första hamburgare på McDonalds och skulle övertala mina föräldrar om hur ”nyttig” den faktiskt var: – Det finns jättemycket ”sallad” i en Big Mac, sa jag till mamma, ha ha.

    Även om jag tyckte att familjens matvanor allt var lite tråkiga när jag växte upp så är jag idag oändligt tacksam för de goda vanor jag ändå fick. När jag flyttade hemifrån fortsatte jag faktiskt med mina föräldrars vanor och stod inte ut om inte kylskåpet var fyllt med grönsaker och skålarna överfyllda med frukt. Har alltid föredragit att laga min egen lunchlåda och jag äter gärna vegetarisk mat varierat med kött då och då. Men jag äter väldigt mycket mer sötsaker idag, ha ha, och likaså mina föräldrar.

    Tack för ett roligt inlägg :)

  • Svara
    Johanna Flodqvist
    24 maj, 2015 kl 14:53

    älskade blodpudding med lingonsylt! Och mimosasallad.. mina barn kan inte äta ngt av det.Hatade skolans leverragu och pölsa!
    Hos oss var det te och mackor minst 1 gång i veckan till middag.. eller äcklig pulversoppa.. Rostbiff till mimosan ist för skinka…
    Men då jag växte upp med en pappa med diabetes så åt vi nog ovanligt nyttigt. Inget socker i teet/kaffet eller på filen, var äckligt avis på alla som hade socker på filmjölken. Sockrad yoghurt fanns inte på kartan hos oss. Fanns det ens på 70-talet?
    Alltid sallad till varje middag… även om det ofta bara va sallad, gurka o tomat…
    kalops…
    fläskkotletter…
    fiskpinnar…
    potatis…
    potatis..
    potatis–i alla former.. bakad, stekt, kokt!

    Skollunchen (från mellanstadiet till nian) bestod av fil/mjölk o flingor samt knäckebröd med rivna morötter på.. utom när det var soppa till lunch, för då fanns prickig korv till mackan! Messmör var en höjdare också!
    Fast på högstadiet handlade vi frallor.. och liten chipspåse, som vi fyllde frallan med.. chipsfralla!
    Oboypulver på rostad macka var en höjdare, fast jag fick aldrig sirapslimpa (skogaholm) det var för sött för pappa, så det blev ”nyttigt” börd istället.. hatade det!

    Läsk.. jomenvisst, delade visst en flaska med lillebror.. vi pratar 33 cl flaska nu…, de gånger vi var på restaurang eller semester…
    Kakor fanns inte heller hemma i skåen.. så när jag reste som utbytesstudent till Australien som 16- åring så tog det mig 10 veckor att gå upp 10 kilo.. kakor och friterad mat KONSTANT! Inga färska grönsaker utan överskokta/urkokta ärtor på tallriken.. Yack!
    Det är ett under att vi ens överlevde..
    Dessutom, på mellanstadiet upptäckte jag smågodiset.. handlade för 5 kr typ varje dag… jomensåatt!! En tandläkares dröm!

    • Svara
      Anna
      24 maj, 2015 kl 17:52

      Haha underbart – chipsfralla!!! Det låter lite torrt men kanske värt att testas?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.