Aktuellt

Mjölk som mjölk?

Världen är rädd för mjölk. Komjölk. Och aldrig har nog alternativen varit fler. Havremjölk, sojamjölk och nötmjölk. Jag är inte rädd för mjölk. Jag älskar mjölk och njuter gladeligen min dagliga cappuccino med ekologisk standardmjölk.

Däremot gillar jag variation. Älskar smaken av havremjölk och gör såväl chiapudding av den, som häller den på gröten. Nya uppstickaren från Oatly, iKaffe, gör sig dessutom fantastisk i cappuccinon så ibland får komjölken maka på sig av den enkla anledningen att havre-baristamjölken nästan är godare.

I kapitlet nötmjölk är jag lite ambivalent. Det är oftast gott. Och gör jag den själv är den jättebra. Bara nötter/mandlar och vatten. Mixat, silat och good to go. Men ibland orkar/hinner jag inte vara huslig. Och köpevarianterna innehåller en del annat än just nötter.

Provade pistagemjölk från GoGreen. Som dryck smakar den mest blaskvatten. Och det är kanske inte så konstigt när 98% är just vatten. Kan tänka sig att den gör sig bättre i smoothie eller chiagröt.  På köpet emulgeringsmedel och stabiliseringsmedel. Att ta med i beslutet när man väljer mjölksort.

Jag fortsätter nog köra vanligmjölk, havremjölk och iKaffe. Och mandelmjölk till smoothiesarna när dottern varit framme och gjort en laddning…

Vilken mjölk dricker du?

15 Kommentarer

  • Svara
    Mia
    2 mars, 2015 kl 13:07

    KOMJÖLK. Men är alltid öppen för förslag om det bjuds… Precis som med allt annat ät- och drickbart (minus lever).

  • Svara
    Linn
    2 mars, 2015 kl 14:25

    Instämmer till fullo med dina åsikter! Variation har alltid varit bra! Havremjölk och mandelmjölk är helt ok men om jag ska vara riktigt ärlig blir det bäst smak med riktig hederlig standardmjölk. Har aldrig testat göra egen mandelmjölk utan räds alltid dessa förbannade fosfater och annat skit man får med på kuppen.

  • Svara
    Sarah Jaxell
    2 mars, 2015 kl 14:34

    Har frågat dem om deras emulgerings- och stabiliseringsmedel. Hur gröna de är. Inte fått något svar ännu. Jag måste testa nyheter när de kommer och vissa tillsatser är ju ganska harmlösa. Sen är det bara att köra loss på hemmagjort och få det ännu godare. Pistagedrycken tycker jag var en riktig höjdare på gröten.

    • Svara
      Anna
      3 mars, 2015 kl 10:52

      Let me know när du får svar! Fast av deras hemsida att döma så svarar de inte på frågor angående deras tillsatser… Har testat pistagedrycken i chiagröt och det funkade bättre än som dryck!

  • Svara
    Emelie
    2 mars, 2015 kl 16:28

    Jag dricker ekologisk gammaldags mjölk från Blåklints mejeri. Brukar även göra egen mandelmjölk och kokosmjölk. För min del är det endast rena produkter som gäller. Tycker att det är synd att det är så mycket tillsatser i köpta mjölkalternaticv. Tillsatserna är jag mer rädd för än komjölk

    • Svara
      Anna
      3 mars, 2015 kl 10:53

      Tycker också det är synd! De säger att det är för att det inte ska skikta sig, men när jag gör egen funkar det utmärkt att skaka. Det hade jag kunnat göra med en köpemjölk också…

  • Svara
    andreas
    2 mars, 2015 kl 16:37

    mjölk i kaffe. havredryck i smoothies, bak mm. Smidigt med hållbarheten, att kunna köpa hem ett större parti och stuva undan.

    • Svara
      Anna
      3 mars, 2015 kl 10:53

      Eller hur! Jag har en halv garderob med iKaffe. För att jag vet att den kan vara lurig att få tag på….

  • Svara
    Hanna
    2 mars, 2015 kl 19:34

    Den enda mjölken jag dricker är komjölk. Så gott ju!

    • Svara
      Anna
      3 mars, 2015 kl 10:56

      Ja mjölk är underbart! Starkmjölk :)

  • Svara
    Lotta
    2 mars, 2015 kl 21:22

    Dricker dåligt med mjölk över huvud taget. Men om någon gång i en latte eller cappucino vill jag helst ha äkta vara. I smoothies och chiapudding/overnight oats funkar det bra med kokos- eller mandeldryck eller så mixar jag cashewnötter direkt – gör inget med småmini bitar kvar i smoothien.

  • Svara
    Ingmarie
    2 mars, 2015 kl 22:25

    Komjölk är för kalvar….

    • Svara
      Anna
      3 mars, 2015 kl 11:02

      förlåt. Men jag älskar mjölk. Hoppas att det kompenseras lite av att jag äter väldigt mycket vego i övrigt…. annars får jag klä ut mig till kalv :)

      • Svara
        Ingmarie
        5 mars, 2015 kl 22:15

        haha. Jag vet att du är mer än väl medveten. :-) Jo det är nog gott men jag tänker på alla kalvar som tas i från sina mödrar inom någon/några dagar bara för att människorna vill ha deras mjölk. kan liksom inte riktigt med den tanken. :-O

  • Svara
    Frida Matsdotter
    3 mars, 2015 kl 15:38

    Jag har precis köpt hem den där iKaffe och ser fram emot att få testa den då många säger att den är god. Annars gillar jag vanlig mjölk, om jag bara hade kunnat dricka den utan att bli helt uppblåst!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.