Aktuellt

Tidningstipset

Jag har lite tröttnat på att läsa om bästa tipsen inför Lidingöloppet och hur jag blir slank till midsommar. Känner att alla tidningar liksom går på repeat. Så ramlade jag över en tidning vid namn HUNGER.

2014-09-11 10.17.54
Så här beskriver tidningen sig själv:

Hunger står för den goda maten. Här har råvarorna ett ursprung, rätterna en historia och människorna en matkultur.

Vi granskar både livsmedelsindustri och krogbransch, och vill samtidigt inspirera dig till att bli en vassare och påhittigare hemmakock.

Vår mat är enkel utan att vara simpel. Gärna ekologisk, närproducerad och i säsong. Men det måste förstås även smaka gott – och vara roligt vid spisen!

Hunger är matmagasinet för nyfikna. En tidning som inte bara skummar på ytan.

2014-09-11 10.18.11
I det här numret läser vi om hur mycket mat som affärerna slänger helt i onödan. Skrämmande läsning. Om en klementin i nät är dålig slängs hela nätet, typ tio friska klementiner! Och de stackars elva äggen som slängs bara för att ett enda ägg i kartongen är trasigt.  Helt galet om du frågar mig.

2014-09-11 10.18.27
Vi får också läsa om hur mattillverkarna försöker lura oss. Och sånt är ju lika spännande varje gång.

En bra tidning. Bara som ett tips!

13 Kommentarer

  • Svara
    traningsgladje
    11 september, 2014 kl 10:18

    du kan läsa hur många tidningar som helst på readly.se också… ;)

  • Svara
    hejaerika
    11 september, 2014 kl 11:25

    Tackar för tipset, den ska jag spana in om jag får chansen för det låter ju som en riktigt vettig tidning!
    Håller med om att många tidningar går som på repeate. Minns att jag verkligen älskade Runner Word när jag upptäckte den, men nu känns det som att jag redan läst allt om uppladdningar inför lopp och hur en veckoplan ska se ut :p

  • Svara
    Sarah Jaxell
    11 september, 2014 kl 12:27

    Bästa tidningen! Den och Äkta mat. Lusläser tidningar för första gången. Även Malte gillar dem. Kan vara på grund av alla matbilder. ”Mam”.

  • Svara
    Helena Z
    11 september, 2014 kl 15:27

    Ser på mittenbilden att dumpster-diving tydligen tas upp. Ett intressant fenomen, som gjort att containern vi (jag jobbar i en ICA-butik) slänger matavfall i numera har ett rejält hänglås om nätterna. Har personligen lite svårt att förstå hur man kan hoppa ned i en container där det ligger en högst blandad kompott av tex rått kött, fisk, frukt och grönsaker. Detta har då legat i en salig röra i utomhustemperatur ett okänt antal timmar, vilket tydligen inte ses som ett problem…

    Kan tillägga att det finns en anledning till att fullt ätbar mat slängs; den stavas kunder. Tyvärr är dagens konsumenter fruktansvärt kräsna och minsta lilla skönhetsfläck innebär att varan ifråga ratas. I min butik gör vi vad vi kan för att minska svinnet genom att vårt kök tar hand om mycket och omvandlar det till olika rätter, men det är ju inte alla butiker som har den möjligheten.

    Kul dock med en ny mattidning med lite djupare innehåll än ”bara” recept!

    • Svara
      Anna
      11 september, 2014 kl 19:32

      Nej, jag kan väl inte heller förstå hur man kan hoppa ner bland sopor och leta mat, men det är intressant att läsa hur mycket han faktiskt kunde hitta. Jättevettigt av butiken att ta hand om överbliven mat och omvandla den till olika rätter. Grymt vettigt faktiskt. Synd att inte alla har den möjligheten. Äggen tänker jag dock att man hade kunnat packa om. Synd att slänga 11 om det bara är ett det är fel på? Funkar inte det?

      • Svara
        Helena Z
        11 september, 2014 kl 20:43

        Det skulle vara om producenterna började förse butikerna med tomma äggtråg i så fall, så att vi iaf har möjligheten. Då skulle vi å andra sidan ha problemet med datummärkning, ursprung osv. Just ägg är ju annars ett klockrent exempel där man kan använda de resterande till tillagning.

    • Svara
      Andreas
      12 september, 2014 kl 08:00

      Nu vet jag att det är lätt att bli missförstådd på nätet men jag blir ganska provocerad av ditt inlägg. Kan också säga att jag förstår att det är helt och hållet mitt ansvar som konsument att ta striden med din arbetsgivare, inte ditt. Men attityden att rättfärdiga svinnet med att kunderna är kräsna känns jättemärkligt. Om 1 av 12 ägg är trasigt kan man väl sänka priset på den kartongen? Tonen hur du beskriver om hur vidrigt det är att dyka ner i en container – om du tänker ett steg längre och läser din egen text, tror du folk dyker ner där med en känsla av att det är en bubbelpool tempererad till 36 grader? Kom igen, visa lite empati för medmänniskor som inte har det lika fint dukat på fredagstacosbordet.

      • Svara
        Helena Z
        12 september, 2014 kl 22:20

        Hej!
        Jag rättfärdigar inte svinnet; jag förklarar anledningen till att det på många ställen är väldigt stort. En stor skillnad i min värld. Tro mig, ingen skulle vara gladare än vi om vi kunde sälja alla de färskvaror vi tar in. Frukt/grönsaker som har någon mikroskopisk fläck har dock ingen chans när kunderna gör sina val. Just att ett av äggen skulle vara sönder är ett scenario som uppkommer väldigt sällan (iaf hos oss, jag uttalar mig inte om någon annan butik). Misstänker dock att om någon kund skulle hitta ett paket med ett trasigt ägg och pratar med mejeriansvarig skulle kunden få det till ett lägre pris.

        Vad gäller dumpsterdiving: anledningen till att vi satte lås på vår container var att det blev en ”cool grej” att ta sig in på baksidan av vår affär och dyka ned i containern. Det var definitivt inte människor som ”inte har det lika fint dukat på fredagstacobordet” det handlade om, utan personer som utmanade varandra att göra det utan att bli upptäckta. Det intryck jag fått när jag läst artiklar och sett reportage om fenomenet är att det väldigt sällan handlar om folk som faktiskt är i sådan nöd att de känner sig tvingade att ta sig ned i containrar för att få ihop mat till dagen. Istället rör det sig om folk som ser det som en utmaning att inte behöva betala för mat. Nu skall man akta sig för att dra för långtgående slutsatser av rubriker, men ”Ett år med gratis mat” (mitt på framsidan av tidningen) känns ganska talande.

        Beträffande ifrågasättandet av min förmåga till empati: empati visar jag gärna för människor jag tror behöver det. De som tagit sig ned i vår container tillhör inte dem.

  • Svara
    Andreas
    11 september, 2014 kl 20:15

    Verkar lite småintressant!

  • Svara
    Hanna - Min väg till att bli en bättre löpare + ytligheter
    11 september, 2014 kl 22:04

    Bra tips. Tack för det. :-)

  • Svara
    Lotta
    12 september, 2014 kl 10:05

    Intressant, men inte helt lätta frågor. Menar du att butiker slänger ett helt äggtråg med 11 hela fina ägg om 1 gått sönder? Om det verkligen stämmer så är det ju helt galet!!! Måste gå att packa om eller använda äggen. Det kan väl inte vara några problem att få tag på extra äggtråg. Ett clementinnät måste kunna klippas upp så den mögliga/ruttna kan slängas och övriga säljas i lösvikt. Själv är jag en sådan där kräsen kund som vänder och vrider på frukt och grönsaker innan jag köper och betalar hellre några kronor extra för att plocka ihop en egen påse än den billiga färdiga korgen med nektariner där jag vet att jag troligen får slänga ett par, men jag vägrar att ta på mig någon skuld för att butiker slänger felfria varor i stället för att packa om eller sänka priset.

    • Svara
      Helena Z
      12 september, 2014 kl 22:44

      Lotta: Jag har ingen uppfattning om hur det går till i andra butiker, men svarar gärna på det jag kan utifrån vad jag vet om våra rutiner. Som jag skrev ovan är ett trasigt ägg i ett 12-pack väldigt ovanligt, men om en kund hittar ett paket bör det inte vara något problem att få detta lite billigare. Nätade varor (som clementiner och avokado) klipps upp och säljs i lösvikt hos oss om vi upptäcker att några är dåliga. Jag var inte ute efter att få någon att ta på sig någon skuld för att varor slängs; min personliga uppfattning är att man kan göra mycket för att hålla svinnet nere. Vi jobbar med det genom att de olika färskvaruavdelningarna har en tät dialog med vårt kök, som tar tillvara på det som går att göra rätter av. Detta förutsätter dock att butiken ifråga har kök, vilket inte alltid är fallet i ffa mindre butiker.

  • Svara
    Andreas
    14 september, 2014 kl 14:24

    Recovery vilat i soffan från gårdagen och läst den där nya tidningen man fick i målgång och de blir nog att prova en prenumeration, kändes som raka motsatsen till RW.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.