Aktuellt

Progressivt

Testade ett nytt löpupplägg igår. Ja inte så att det är nytt för mänskligheten precis, men jag har inte testat innan. Nio kilometer där varje kilometer skulle gå fortare än den föregående och den sista skulle avslutas i 4:35-fart.

image

Jag var galet nervös innan, för 4:35 känns snabbt för en traktor. Dessutom visste jag att jag skulle få motvinden emot mig på slutet. Jag hade inte behövt oroa mig. Post-fjällmara-ben springer gärna 4:35. Det var värre med 5:20. Att springa sitt fortaste är ju på något vis enklare än att springa lite mittemellan. Hade programmerat Garmin att hålla farten till mig, och han skrek må ni tro. För fort eller för sakta men aldrig någonsin lagom. Hur svårt kan det vara? Jaja, resultatet blev som tänkt i alla fall. Här är lite roliga grafer:

image 
Både studs i höjdled och markkontakt-tiden minskar med farten. Spännande iakttagelse för en nörd!

6 Kommentarer

  • Svara
    Staffan
    15 augusti, 2014 kl 08:53

    Det där tillhör mina favoritpass, det bygger både uthållighet, pannben och fartkänsla!

    Ett pass jag kör relativt ofta är att jag börjar lugnt och försöker sedan öka farten med 15 sek/km varje kilometer, t ex från 5:30-5:15-fart i början progressivt ner så att jag avslutar i 3:45-fart eller min milfart på sista kilometer, då får jag in både marafart, halvmarafart och milfart. Jag försöker göra det till en sport att inte titta så mycket på klockan utan försöka pricka farten så nära som möjligt ändå. Det svåra är nästan att ta det tillräckligt lugnt i början precis som du skriver.

    Och alldeles riktigt så ökar kadensen, och markkontakttid och vertikal rörelse minskar, med ökad fart, tvärtom mot vad t ex Pose förespråkar som säger att kadensen är oberoende av fart, vilket inte stämmer!

    • Svara
      Anna
      16 augusti, 2014 kl 06:11

      Kul att kolla graferna efteråt. Jag har alltid snabb stegfrekvens (kring 185), även när jag lufsar, men nu gick den upp i 200! Galet :O

  • Svara
    Sara
    18 augusti, 2014 kl 19:28

    Hej Anna! Vad har du för modell på din gps-klocka? Är i köpartagen och undrar om du vill rekommendera den du har? Tack för en bra blogg! /Sara

    • Svara
      Anna
      19 augusti, 2014 kl 08:25

      Jag har en Garmin Forerunner 620. Tycker den är bra med många roliga funktioner. Den har dock strulat litegrann i överföringen av data till datorn men just nu funkar allt fint. Det är lätt att programmera olika typer av pass även för en teknik-analfabet som jag. Dessutom är den mycket nättare än tidigare modeller vilket jag uppskattar. Tycker du det är kul med siffror och statistik kan jag absolut rekommendera den!

      • Svara
        Sara
        23 augusti, 2014 kl 21:25

        Tack för tipset! Din verkar ju förträfflig, men gick på en lite enklare variant. En Forerunner 310XT. Jag är sjukt nöjd eftersom det är ett sånt uppköp jämfört med min gamla. Hur smart är det inte att man kan lägga in en runda i förväg!?! Coolt :)

        • Svara
          Anna
          25 augusti, 2014 kl 07:07

          Den hade jag tidigare, men den gick sönder när jag cykelkraschade. Den är jättebra den med! Speciellt om man vill använda den till andra sporter också, typ cykling. Enda nackdelen är att den är stor och klumpig :)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.