Aktuellt

Salomon Fellreiser och allmän skopanik

IMG_5310

Jag har skopanik. Nästa lördag springer jag Axa Fjällmarathon och ännu vet jag inte vad jag ska ha på fötterna. Hade liksom tagit för givet att jag skulle ha mina Inov8, men kanske är de för odämpade om det är stenigt underlag? Har ett par Salomon Fellreiser med lite mer dämpning (tror jag, ser i alla fall ut så…), men de har jag bara sprungit i en gång. Nya skor = dålig idé. Därför passade jag på att avverka gårdagens löprunda i just dessa. För att få en chans att känna på dem och se så de inte skaver eller är osköna på något sätt.

Det känns som jag har båtar på fötterna. Efter 44 sekunder förstår jag inte hur jag ska stå ut i tänkta 12 km. Och ännu mindre ett marathon. Skorna känns klumpiga och tunga. Det känns som jag landar på insidorna av fötterna på ett sätt jag aldrig gör annars. Tappar hoppet…

Efter 5-6 km har jag slutat tänka på fötterna och blytyngderna som är fästa på dem. De kanske kan funka ändå… Kommer till ett parti med hårt packad lera/sand. Marken är lite fuktig och jag får en känsla av att springa på en skridskobana. Halkigt. Tänker fjäll, stenar och blöta spänger. Tänker halkrisk. Tillbaka på ruta 1. Vad fasen ska jag springa i?

Någon fjällexpert out there som har något tips?

12 Kommentarer

  • Svara
    cecilia
    30 juli, 2014 kl 09:38

    Jag har exakt samma problem som dig. Fast för mig handlar det om valet mellan inov8 eller icebug anima med dubbar. De senare blir tunga när de blir blöta samt upplevs av mig varma och klumpiga , men och andra sidan upplevde jag under ett annat fjällopp förra året att fästet på halkiga spänger inte var så bra med inov8… + att de är så odämpade som du sa. Är rädd att det ska slita onödigt på mina hälsenor och vader…. Gaah! Berätta gärna när du bestämt dig och hur du tänkt fått råd, det kanske även kan hjälpa mig.

    • Svara
      Anna
      31 juli, 2014 kl 21:28

      Verkar som dubbar är det bästa. Har också ett par icebug anima men det finns inte på kartan att jag kan springa så långt i dem. Då kommer båda mina lilltår att dö…. Bättre halka än döda lilltår. Jag har ändå inte bråttom då jag ska släpa omkring på min man som sprungit typ 2 steg sen förra året….

  • Svara
    Anna B
    30 juli, 2014 kl 11:31

    Jag sprang i mina Icebug Spirit, dvs de med karbiddubbar. Jag har aldrig lidit av att de inte är dämpade, men jag är ju å andra sidan ingen snabblöpare. Däremot är jag ytterst tacksam för att jag hade dem då jag till skillnad från MÅNGA andra kune stå på (återigen; allt är relativt) i nedförsbackarna medan de andra hasade sig ner. Dessutom är dobbarna outstandingen ifall spångarna är fuktiga, det är ju fullkomligt livsfarligt att ta sig fram på dem med gummisulor.

    Lycka till!

    • Svara
      Anna
      31 juli, 2014 kl 21:30

      Hmmmm. Livsfarligt låter dumt. Å andra sidan känns det ont om tid att hinna handla och springa in nya skor…. Jag får krypa…

      • Svara
        Anna B
        1 augusti, 2014 kl 06:33

        Jag läste om dina lilltår i kommentaren ovan, så då låter det som om dubbar är uteslutet. men då kan vi väl enas om att det förmodligen kommer att vara snustorrt på spångarna i år :-) Oavsett önskar jag all lycka till och hoppas att ni njuter varje minut, det gjorde jag!

  • Svara
    Rund är också en form!
    31 juli, 2014 kl 09:43

    Har inte sprungit i fjällen (ännu), men säger som ovan. Det enda som biter på blöta spänger är skor med ståldubbar!

    Lycka till med lopp och skoval. :-)
    Kram M

    • Svara
      Anna
      31 juli, 2014 kl 21:30

      Tack tack :)

  • Svara
    Anna
    1 augusti, 2014 kl 12:24

    Intressant! Jag har liknande frågeställning, men inför inköp av terrängskor. Är sugen på Inov8 x talon 212, men funderar just på om de är otillräckligt dämpade för mig.

    Men jag antar att du har sprungit nån slags långpass med dem? Om det har funkat så borde väl även loppet funka, tänker jag?

    • Svara
      Anna G
      1 augusti, 2014 kl 12:27

      Med tanke på att Anna verkar ett populärt förnamn i dessa kommentarer, kan jag ju förtydliga att det är en helt annan Anna.

    • Svara
      Anna
      1 augusti, 2014 kl 16:36

      Jag älskar mina 212:or och har sprungit långpass upp till 33 km i dem. Fast nu är ju underlaget ett annat, därav min tvekan. Vi får se hur det blir :)

      • Svara
        Anna G
        16 augusti, 2014 kl 17:29

        Lite tack vare denna lilla diskussion (och annan läsning) införskaffade jag idag ett par 212or! :)

  • Svara
    Anna Eriksmo
    4 augusti, 2014 kl 20:41

    Om man inte vill springa med dubbar så fungerar La Sportivas Anakonda eller Ultra/Ultra raptor utmärkt på blöt spång, blöt sten eller blöta rötter. Sprang med mina anakonda idag över romeleåsen i spöregn och hade grepp på alla underlag, och kunde stå på i nedförsbackarna. La Sportiva använder en gummiböandning som de har i sina klätterskor som är olikt allt annat jag provat tidigare

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.