Het kycklingfärssallad

IMG_0072

När jag fyllde i mina kompisars “Mina vänner”-bok när jag var liten valde jag mellan pizza och pannkaka på frågan om älsklingsrätt. Oftast vann pannkaka. Mammas ultratunna med blåbärssylt och grädde. Eller smör och socker.

De funkar utmärkt även nu, fast nu räknas det som efterrätt…

När jag ska skriva i barnens mina vänner- bok fastnar jag alltid på just den frågan. Jag kan inte välja. Jag älskar mat. All mat (nåja nästan). Brukar bli något italienskt som får stå som favorit.

Men Thailändskt är ju lika gott. Minst. Här är en favorit just nu (4 pers):

600 g kycklingfärs
4 vitlöksklyftor
1 msk olja med neutral smak
0,5 tsk salt
1 tsk samal oelek el 1 röd chilifrukt
4 selleristjälk
6 salladslökar
Lime
Gurka
Körsbärstomat
Romansallad/bladspenat

Dressing:
2 msk olja
1 tsk sesamolja
0,5 tsk salt
1 msk sweet chili
2 msk fisksås
1-2 msk ljus soja

Finhacka eller riv vitklöken. Stek färsen i oljan med vitlök, salt och sambal oelek.

Skiva selleristjälken och salladslöken mycket fint.

Blanda dressingen och blanda i lök och selleri.

Blanda färs och dressing. Smaka av med limesaft. Servera tillsammans med kokt ris, gurka, tomat, romansallad el bladspenat. Garnera med koriander (fast det brukar jag hoppar över. Tycker det smakar parfym…)

Receptet kommer ursprungligen från Saras Kök, men har nog blivit lite ändrat på vägen…

Gott är det i alla fall.

4 Kommentarer

  • Svara
    Jenny
    1 februari, 2011 kl 11:44

    Vad gott! Måste testas! Hoppas höften mår bra i dag!

  • Svara
    Coyntha
    2 februari, 2011 kl 12:52

    Tack för receptet!! Jag måste testa det!!
    kram

  • Svara
    Sofie RW
    2 februari, 2011 kl 18:52

    Mmm, låter gott. Tack för tipset!

  • Svara
    MarathonMia
    3 februari, 2011 kl 11:30

    hmmm – låter som en bra plan för sista-sommar-löpet. Det ska jag helt klart ta mig en funderare över!

  • Kommentera