Jag borde media-träna…

DSCF4880

Att prata med journalister är det svåraste som finns. Och hittills har jag nog aldrig blivit rätt citerad.

Dessutom lyckas jag alltid formulera mig så det låter helt knäppt. Vet inte vad det är med journalist-släktet som får det att hoppa sånna grodor ur min mun.

Dagens notis i Sydsvenskan blev mindre hemsk än jag trodde. Sa betydligt konstigare saker än vad som framgick…  Men riktigt rätt blev det ändå inte.

Nu väntar jag med spänning på efterföljaren i Kävlinge Nya. För där var jag också ute och valsade en runda…

10 Kommentarer

 • Svara
  Cia
  4 november, 2010 kl 10:01

  Well, det man kan säga är kanske att ”journalist-släktet” består av människor – med alla fel och brister det nu innebär. Prova själv att prata med en människa, och sedan göra en text av ”intervjun”. Kommunikation mellan människor är inte helt lätt. Ofta försvinner nyanser, det blir minimala missförstånd och så vidare – plus att när orden man sagt kommer ut i text känns det att det inte var riktigt såååå man menade, och då känner man sig felciterad. En sak kan jag i varje fall lova: Ingen journalist sitter och felciterar människor med flit.
  (Och angående grodorna: Hehe, du får göra som proffsen: Medieträna… :-) )

 • Svara
  Anna (orka mera)
  4 november, 2010 kl 10:13

  Cia – haha, jag väntade nästan att du skulle svara först :) Det var ingen kritik mot journalisterna, det är mer min egen oförmåga att få fram kärnan i det hela. Jag svamlar ut åt så många håll att jag fattar att det är helt omöjligt för den stackars journalisten att sålla ut det viktigaste. Det är bara i ett enda fall jag upplever att artikeln (eller främst rubriken) blivit snedvriden med vilja och det var i Ica-Kuriren när de fick en vanlig hederlig skada till att jag var övertränad och ortorektisk…

 • Svara
  Cia
  4 november, 2010 kl 15:51

  Näää, jag tyckte inte heller det kändes som kritik, jag försökte bara förklara ”från journalisthållet”… (Och ja: Jag kan också hålla med om (och blir vansinnig…) att vissa rubriker blir snedvridna när överambitiösa redigerare ska försöka locka till läsning genom att vrida till något i texten så det blir i princip fel).

  Men du ska inte vara rädd för att svamla. Att sålla ut det viktigaste är ju faktiskt någonstans just kärnan i det journalistiska arbetet.

 • Svara
  Sara
  4 november, 2010 kl 18:25

  Känner igen mig i svamlandet. Jag blev intervjuad av Skånskan efter Yddingeloppet, och när jag jag läste artikeln sen tänkte jag först: Sa jag verkligen så? När jag tänkte efter så hade jag ju gjort det, men när (den stackars) journalisten ska sålla i svamlandet, så låter det helt fel eftersom halva sammanhanget missats.

 • Svara
  Anna (orka mera)
  4 november, 2010 kl 23:06

  Cia – ja du om någon borde ju veta. Då fortsätter jag att svamla :)

  Sara – haha, känns skönt att det finns fler svamlare!

 • Svara
  anneliten
  5 november, 2010 kl 10:45

  Förr kunde man be att få läsa intervjuer innan de publicerades – är det tillvägagångssättet helt passé?

 • Svara
  Andreas
  5 november, 2010 kl 11:42

  Det är i alla fall en bra bild :)
  Alltid något ;)

 • Svara
  Linn
  5 november, 2010 kl 14:33

  Grattis till en fin bild och artikel!
  Jag tycker det var jättebra.
  Och jag kan inte annat än hålla med; inte så att jag har blivit intervjuad jättemånga gånger men de gånger jag har, har det alltid blivit heltokigt! Men är man en svamlare så…. :)

 • Svara
  Anna (orka mera)
  5 november, 2010 kl 15:45

  Anneliten – jo det har jag faktiskt bett om någon gång. Men så känner man sig lite jobbig och besvärlig…

  Andreas – haha tack. Undrar var den kommer ifrån och vem som har tagit den? Känner inte igen den men jag kan ju se att det är jag…

  Linn – tack tack! Bingo, en svamlare till! Känns faktiskt bra :)

 • Svara
  Cia
  5 november, 2010 kl 19:59

  Anneliten: Det du har RÄTT till är att få se dina egna citat innan de går i tryck. Fast de flesta journalister har inget emot att låta den de intervjuar få se hela texten, i synnerhet inte när det gäller icke kontroversiella ämnen.

 • Kommentera