Spännande på morgonkvisten…

Jag improviserar aldrig när jag springer. Jag är inte utrustad med lokalsinne nog för att lyckas hitta hem igen. Därför kör jag på beprövade rundor alternativt kartan i bakfickan. I morse tyckte jag det var dags att utmana mina rädslor. 07.00 utan hängslen och livrem. Utan karta och kompass. Sen gick det som det gick…

DSC00831
Nyvaken i arla morgonstund

1-4 km välkänd mark. Känns tryggt och jag kan springa och filosofera lite i morgonsolen.

Vid 4 km ska jag vänster enligt uppgift. Svänger vänster och kommer till en… BUSSHÅLLPLATS. Vänder tillbaka och tar nästa vänster som leder rätt. Ut på åkern och en härlig kilometer i traktorspår och knallrött soluppgångsljus.

 DSC00836

Vid 6 km börjar jag leta efter en skog som coachen pratat om. Men jag hittar bara hus. Fortsätter lite till fast än riktningen är liksom är åt fel håll. Borde ju börja vända hem nu om rundan ska bli 10 km…

Ny bild (34)
Vad hände där nere till vänster egentligen???

Hittar skogen och får två jättehärliga skogskilometrar innan jag stöter på patrull. Patrullen består av en… KOHAGE. Bakom kohagen finns en… Å. Så även om jag lurar mig förbi korna så kommer jag inte att ta mig vidare (om jag inte uppfinner en ny typ av triathlon: löpning, ko-ridning och simning…).

Anyway. Vänder tillbaka. Och letar efter vägar som ska ta mig åt rätt håll. Hittar en stig. Trasslar mig fram genom nässlor, rosenbuskar och andra stickiga föremål. Bara för att vid stigens ände mötas av en.. Å! Denna evighets-å som jag måste över. Men var???

Vänder för femtielfte gången. Kävlige goes Lidingö. Här snackar vi lera, rötter, stubbar, stock och sten. Och en… SKYLT!

På skylten står: VARNING SKJUTOMRÅDE. FÖRBJUDET ATT BETRÄDA MELLAN 08.00-17.00 MÅNDAG-FREDAG.

Klockan är uppskattningsvis kring 08.00 nu men jag chansar på att skyttarna inte är så morgonpigga. Vet verkligen inte var annars jag ska ta vägen, utom rakt fram. Springer med hjärtat i halsgropen i oländig terräng. Vid 10 km (då jag skulle varit hemma enligt planeringen) kommer jag ut ur skogen och hittar en… Å. Och en parkbänk. Och en brygga. Fantastiskt vackert men jag har inte ro att stanna, nu vill jag ju bara hem.

DSC00838

Letar mig vidare och hittar äntligen en väg jag känner igen. 3 km kvar, varav en Abborrbacke-backe.

13,5 km senare är jag hemma. Välbehållen. Levande. Och fruktansvärt sugen på gröt.

Morgonpass är spännande!

DSC00834

16 Kommentarer

 • Svara
  Jenny
  4 oktober, 2010 kl 11:47

  Häftigt! Så underbart skoj att inte riktigt veta vart man ska eller hur lång det är kvar…..gissar att du var rätt hungrig och sugen på ”frullen” sen:). För min del ska jag ut på en lunch-runda nu!

 • Svara
  Jesper
  4 oktober, 2010 kl 12:04

  :) Kul…eller inte…

 • Svara
  Viveca
  4 oktober, 2010 kl 13:43

  Om ”korna” var en bit från Skjutbanan så var det kvigor…..

 • Svara
  Björn
  4 oktober, 2010 kl 14:12

  Området kring Högs mölla är fantastiskt fint. Kommer vi att springa där på ”Ultraintervallerna”?

 • Svara
  Helena
  4 oktober, 2010 kl 21:49

  Okänd mark utan karta, kompass eller sällskap (inte för att de två förstnämnda skulle hjälpa mig särskilt mycket) skulle jag aldrig våga mig på. Känner mig själv för väl :-) Vad har du för klocka? Garmins 305:a har en ”hitta hem”-funktion som jag tänkt jag skall använda mig av någon dag när jag känner mig riktigt modig :-) Dessutom kan man lägga in en rutt i den innan passet och springa efter den.

 • Svara
  emma
  4 oktober, 2010 kl 22:25

  Det är kul att leta sig fram på nya ställen!:D

 • Svara
  anneliten
  4 oktober, 2010 kl 22:42

  Ååå. Nu har jag fått ”mitt i ett äventyr” med Carola på hjärnan! Ditt fel ;-) Nåja, känner igen den där ”Blair witch project”-känslan när man inte vet var man är eller hur man ska komma hem. Brukar vara roligare efterår än när det pågår.

 • Svara
  soffan
  4 oktober, 2010 kl 23:42

  Hahaha, CRAP :) !

 • Svara
  Lisette
  5 oktober, 2010 kl 06:59

  ÅH, vilket härligt morgonpass det låter som att du haft! ;-)

 • Svara
  Anna (orka mera)
  5 oktober, 2010 kl 09:53

  Viveca – allt som säger mu, och är svart/vitt är KOR. Om de har snopp, horn, eller juver spelar ingen roll :) Och ordet KVIGA finns inte ens i mitt ordförråd :)

  Björn – vet inte om vi kommer ända dit på en mil. För vi vill ju inte springa för långt :) Jag undersöker saken!

  Helena – jo en sån funktion har jag med. Det är bara det att jag inte ville springa samma väg tillbaka för då hade det blivit hur långt som helst:S När jag springer på ännu mer konstiga ställen lägger jag in rutten, men nu var det liksom tänkt att springa utan fuskhjälp.

 • Svara
  Björn
  5 oktober, 2010 kl 13:56

  Jodå, det går (10.09km): http://www.jogg.se/Rundor/Runda.aspx?id=414299

  Slå om till satellit-bild så ser du tydligare.

 • Svara
  Ingmarie
  5 oktober, 2010 kl 17:23

  Ja jösses som det kan bli!Jag testar gärna nya rundor men det är allt lite väl spännande när klockan tickar iväg, man har en tid att passa och inte har en susning om var man är.Nästa gång hittar du desto bättre! Och det bra med att springa lite fel är ju med att man kan hitta nya fina pärlor. :-)

 • Svara
  Anna (orka mera)
  5 oktober, 2010 kl 22:05

  Björn – ahhh! Kanon! Fast kom ihåg att jag skyller på dig om folk gnäller i backen upp från ån mot Högsvägen… :)

  Ingmarie – ja lite fina pärlor hittade jag. Men helst riskerar jag inte livhanken för dem :)

 • Svara
  Helena
  6 oktober, 2010 kl 07:47

  Hahahaha!! Det där är riktig kärlek det!;)
  Jag och min sambo har precis avslutat vår första klassiker-resa. Och ja, han slog mig på alla lopp… utom på Vansbro! Och jäklar vad han får höra det!!;)

 • Svara
  Ann
  6 oktober, 2010 kl 11:37

  Hahaha, härligt jobbat och rolig läsning!

 • Svara
  Björn
  6 oktober, 2010 kl 11:49

  Gnäller folk över backen vid Högs mölla så skicka dem till mig så ska jag berätta om Ladonia… :-)

 • Kommentera