Test av Markusbanan – första halvan

Idag testsprang jag  Markusbanans första del – 25 km från Skrylle till Genarp. Allt för att slippa springa vilse på själva loppet i oktober… 

DSC00760

Banan börjar med 3 km-spåret i Skrylle innan man får fortsätta sin väg mot Genarp. Det går nerför från start och redan här kommer alla att springa ifrån mig. Jag är trögstartad och kommer att få jobba mig in i loppet. Jobba ikapp och (förhoppningsvis förbi) i alla fall några av dem som lämnar mig i sticket innan Anna-motorn blivit varm…  Trekilometersslingan känns som en transportsträcka, en liten snutt som liksom är påtvingad innan man får ge sig iväg. Jag är otålig och vill få den överstökad

Kilometer 4-5 går mycket nerför. Det är de berömda sista två kilometrarna på Skryllemilen. Fast då går dom åt andra hållet… Och de kommer de göra även i slutet på Markus, eftersom det är en vändbana. Uppför sista två alltså. Nice to know!

Naturen är underbar, grön och frisk. Solen skiner utan att det för den skull är särskilt varmt. Plus 17 måste vara min optimala löptemperatur! Jag sicksackar mig fram över rot och sten med lätta fötter. Varenda del av mina underben sätts i arbete och jag känner hur nyttigt detta måste vara!

DSC00768  DSC00777

Jag kommer till ett helt fält med björnbärsbuskar och kan inte hålla mig. Stannar till och rensar en buske eller två. Gott, friskt och syrligt. Springer vidare. Upp och ner. Sällan platt.

DSC00771  DSC00767

Hoppar över vissa nerfallna träd, kryper under andra. Springer på spänger och trixar mig över gärdsgårdar.  I en hage träffar jag 30 kor på grönbete. Mamma-kor, kalvar och stora tjuren KURT. Blir helt ställd, vet inte vad jag ska ta mig till. De tittar på mig som om jag kom från yttre rymden. Dessutom står de PRECIS på stigen jag ska springa på.

DSC00770

Ringer ko-jouren Viveca. Hon kan allt om kor. Hon ser till och med skillnad på en ko och en kviga. Efter 20 frågor om färg på korna och eventuell förekomst av tjurar säger hon att hon inte hade gått in i hagen. Shit, vad ska jag göra nu? Springa tillbaka till Skrylle är inget alternativ för bilen står i Genarp. Trotsa ko-jouren verkar dumt, tänk om de anfaller…

Så kommer en kille springande från andra hållet. Som sänd från ovan och utan att tveka springer han rätt igenom hagen. Korna, kvigorna, stutarna och tjurarna springer för livet. Fort går det , och jag hade inte velat komma i deras väg.

Jag tackar killen för att han kom just där och då. Han tycker förmodligen jag är knäpp.

Emellanåt är banan flack, då känner jag mig odödlig. Plogar fram på starka lätta ben. Men lyckan är kortvarig, en backe lurar som oftast runt hörnet. Vissa så branta att jag får krypa på alla fyra. Efterföljande nerförsbackar är än värre. I bland får jag kasa på rumpan. Ett kilometertid på 8.33 i nerförsbacke säger en del…

DSC00772

Jag träffar ett rådjur och passerar ett fält av brännässlor. 2 timmar senare bränner det och pulserar fortfarande i mina underben. Jag tröstar mig med att i oktober springer man förmodligen inte kortbenat. I oktober kommer däremot leran förmodligen vara ett större problem. Det är gyttjigt idag men i oktober lär det vara värre.

Tre felspringningar lyckas jag få till, GPS:en till trots. Det blir inga större omvägar dock och jag tror att det kommer att lösa sig när det väl är dags.

Når Genarp efter 2 timmar och 39 minuter och med en snittid på 6:09 min per kilometer. Är lite trött i höftböjarna men med ett rejält Wienerbröd eller två (som utlovas i loppet) hade jag nog kunnat vända tillbaka. Men en sak är jag säker på: det kommer att kännas i benen!!!

4 Kommentarer

 • Svara
  Daniel
  27 augusti, 2010 kl 22:41

  Tack för rapporten och skönt att det gick bra med djuren! Låter som ett häftigt lopp, ser fram emot att få springa det. :D

 • Svara
  Jenny
  28 augusti, 2010 kl 13:28

  Jag vill också springa! Låter så himla skoj:)

 • Svara
  Anna (orka mera)
  29 augusti, 2010 kl 07:27

  Daniel – Jag längtar redan. Ville faktiskt ut samma kväll som jag sprang. Det är något speciellt med skog och rötter för mig om bor på en åkerplätt!

  Jenny – finns tio platser kvar till Markus…. :)

 • Svara
  Emilia
  1 september, 2010 kl 13:30

  Härligt att få lite tips om nya slingor att springa i Skåne :)! Jag är dålig på att hitta och utforska dem själv så blir mest rundorna i Bokskogen men den här ska jag nog testa!

 • Kommentera