Aktuellt

Fet av frukt!


Med anledning av artikeln i DN idag…

Visst. Frukos är fettbildande. Fruktos finns i frukt. Så långt fine.

Men om vi tar en slumpvis fet person… hur många av dennes mat-ovanor kan vi börja att plocka bort innan vi går lös på frukten? Förmodligen ganska många.

Så blås inte upp detta. Frukt med måtta torde varken göra oss speciellt feta eller få oss att dö i morgon eftermiddag.

När kan maten sluta bli livsfarlig? Och vad är det egentligen tänkt att vi ska äta i slutändan när allting blivit skadligt?

9 Kommentarer

  • Svara
    Rebecca
    3 maj, 2009 kl 09:06

    Det enda som finns kvar att äta är väl typ… ångad broccoli?

    Varför kan vi inte angripa det större problemet (bristen på fysisk aktivitet) och lyfta fram det BRA i maten?

  • Svara
    Cizzi
    3 maj, 2009 kl 09:24

    Håller med Rebecca. Varför peta i det som gör oss gott och inte se vad som egentligen är problemet?

  • Svara
    Miss Agda
    3 maj, 2009 kl 10:26

    Jag har nú i ca 6års tid ätit 2-3 frukter per dag på jobbet. Och inte gått upp ett gram. Så länge man rör sig så är frukt ett jättebra mellanmål. Punkt. :)

  • Svara
    Andréa
    3 maj, 2009 kl 13:22

    ja herregud vad tröttsamt det här börjar bli nu!!

  • Svara
    Snorkkis
    3 maj, 2009 kl 13:39

    Jo men tjena… hur knasigt är inte dethär. Tror det finns ganska mycket bovar som borde diskuteras innan frukten.

  • Svara
    RosaMilton
    5 maj, 2009 kl 05:58

    Snart ska man väl bara äta bacon, grädde och smör a la Annika Dahlqvist. Skönt att inte ha viktproblem, så jag kan äta lite frukt ifred då!

  • Svara
    Pempan
    8 maj, 2009 kl 01:41

    Det finns mycket man ”ska” plocka bort innan det är dags för frukten. Jag tror inte att man blir fet av frukt, det är lite att ta i, men om man vill gå ner i vikt kan man däremot inte äta enbart frukt och liknande, förutom att det inte händer så mycket med vikten så kommer man heller inte att må så bra.
    Maten slutar bli livsfarlig när vi slutar äta det som är livsfarligt (så som kemiskt framställda produkter t.ex. margariner av alla slag – lätta, becel.. ja alla). All mat är inte livsfarlig, det finns mat som gör underverk, inte bara med vikten, utan även för välmåendet och andra hälsoproblem.
    Detta är inte en hysteri, utan en början till sanningen, och den tycker jag alla har rätt till att få veta, eller hur? :) Sen väljer man själv om man vill lyssna på alla råd som finns, eller om man mår bra som man lever idag. Men det är viktigt att alla får veta. Att lyssna på Annika Dahlqvist, Sten-Sture Skaldeman, kostdoktorn m.fl vet jag av erfarenhet ger resultat. Kom ihåg att livsmedelsverket har haft fel förut (och det har dom fortfarande).

  • Svara
    Emelie
    8 maj, 2009 kl 01:42

    Det blev lite tokigt där. Nu finns länken till min blogg om du skulle vilja svara :)

  • Svara
    Anna (Orka mera)
    8 maj, 2009 kl 06:44

    Pempan/Emilie – det är klart man inte kan äta ENBART frukt om man vill gå ner i vikt. Lika lite som man kan äta ENBART bacon, ENBART smör eller ENBART grädde. Eller kan, jovisst kan man, det handlar ju om att äta tillräckligt lite. Jag kan bli smal på snickers också.

    Jag tror de flesta varken mår dåligt eller går upp i vikt av måttligt intag av frukt.

    Däremot finns det såklart undantag (personer med diabetes eller andra hormonrubbningar exempelvis) som kan ha svårare att hantera kolhydrater, men för den stora massan är det ingen fara med några frukter om dagen. Och vill man hålla nere kolhydratintaget finns det som sagt andra saker att skära ner på först. Läsk, godis, vitt bröd, chips, pasta, ris….

    När det gäller margariner håller jag med dig på alla punkter :)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.