Aktuellt

Choklad- och kolapaj

Oj vad många som var sugna på choklad- och kolapaj, har fått både kommentarer och mail med önskemål om receptet. Så här kommer det…. (10 pers):

PAJSKAL
4 dl vetemjöl
2 msk strösocker
2 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
100 g smör
2 äggulor
1 msk vatten

KOLASÅS
1,5 dl grädde
1,5 dl ljus sirap
1,5 dl socker
1,5 tsk vaniljsocker
80 g smör

CHOKLADFYLLNING
2 msk strösocker
2 ägg
100 g mörk choklad (max 60%-kan bli grynigt annars)
1 msk smör

1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Rör ihop mjöl, socker, kakao och vaniljsocker. Tillsätt smör och finfördela. Blanda ner äggulor och vatten, forma till en deg.
3. Tryck ut degen i en 24 cm pajform, en bit upp på kanten. Kyl den 30 minuter.
4. Pricka pajdegen med gaffel och tryck fast en aluminiumfolieremsa längs pajkanten så att den hålls på plats under gräddningen. Förgrädda i ugnen 12 min.

5. Kolasås. Låt grädde, sirap och socker koka i en kastrull 10-15 minuter. Ta av från värmen när smeten nått 120 grader.
6. Rör ner vaniljsocker och smör i tärningar och låt kolasmeten svalna.
7. Häll den avsvalnade kolasmeten i pajskalet och låtk allna helt, gärna i kylskåp.

8. Chokladfyllning. Vispa socker och ägg tjockt och fluffigt. Smält chokladen och smöret tillsammans, rör ner äggsmeten.
9. Skeda över chokladsåsen på kolasmeten i pajskalet.
10. Grädda i 12 minuter. Låt kallna i formen innan den skärs upp.
11. Servera med löst vispad grädde

Den platsar knappast i kostcirkeln men den gör gott för själen ibland. Receptet är en blandning av ett recept från senaste Laga lätt och eget recept på kolasås… Ät och njut!

Inga kommentarer

    Lämna ett svar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.